Q&A | lezingen ZAAD 2021
Zoeken naar Zeeuws zout. Zoutproductie in een noordelijke uithoek van het Romeinse Rijk
spreker: Michiel Dekoninck MA - Universiteit Gent
Het was een interessante lezing. Maar hoe zit het dan met het zogenaamde moeren of moerneringen. Ik heb altijd begrepen dat men ook zout won uit veen dat men verbrandde. Je krijgt dan uiteindelijk van die hobbelige terreinen, omdat alle veen niet precies afgestoken werd. In enkele gebieden in de Poel bij Nisse kun je dit nog zien in het landschap. Dit was toch ook zoutwinning? In welke tijd speelde zich dat dan af?
Er bestaan verschillende manieren om een pekel te produceren. De voornaamste technieken zijn: het natuurlijk indampen van zeewater, het wassen van zouthoudend sediment, het verbranden van zoutminnende planten en het verbranden van verzilt veen. Veen dat gedurende een bepaalde periode is overspoelt door de zee heeft een bepaalde concentratie zouten opgenomen. Bij het verbranden van veen kristalliseren deze zouten uit in de as. Door deze as te gaan wassen met zeewater lossen de zouten in de as op waardoor het zeewater rijker wordt aan zout en dus een pekel vormt. Deze pekel werd daarna uitgekookt om zout te produceren. Pekel en zout kan dus zeker geproduceerd worden door het drogen en verbranden van veen, maar deze techniek is vooralsnog enkel aantoonbaar voor de middeleeuwse zoutproductie in Zeeland. Het is nog onduidelijk of veen in Zeeland in de Romeinse periode ook werd gebruikt om een pekel te produceren.
De term moernering zelf slaat dan weer op het winnen/ontginnen van zout veen ten behoeve van de zoutproductie.
Deze techniek is vooralsnog enkel aantoonbaar voor middeleeuwse zoutproductie in Zeeland.