Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda

Cursus Wonen in een monumentenpand

Historische woonhuizen – bouw- en bewoningsgeschiedenis, wet- en regelgeving, monumentenzorg en onderzoek. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

De cursus

Woon je in een monumentenpand? Ben je geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? Wil je weten wie er vroeger in je huis heeft gewoond? Doe dan mee met de cursus ‘Wonen in een monumentenpand in Middelburg’! Via de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit kun je je voor deze cursus inschrijven (wachtlijst).

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgt een aantal bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn. Je krijgt te zien welke archeologische bewoningssporen je kunt aantreffen in en om een pand en er wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis van een huis opgesloten kunnen liggen in het pand zelf.

Je krijgt antwoord op alle mogelijke technische vragen rond onderhoud, restauratie en advies. Lokale, landelijke en Europese wet- en regelgeving op het gebied van monumentenzorg wordt uit de doeken gedaan. Met behulp van archiefstukken wordt de weg gewezen hoe je de geschiedenis van Middelburgse monumenten en de historie van hun bewoners kunt ontrafelen.

Aan de hand van een concreet voorbeeld krijg je een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners en kun je ook een kijkje nemen in het historische pand zelf. Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg krijg je bouwhistorische uitleg over tal van historische panden.

Details

Docenten:
Peter Sijnke, Bernard Meijlink, Annet Hannewijk, Wim Jakobsen, Anneke van Waarden-Koets, Karel Meertens

Duur:
7 ochtenden van 10.00-12.00 uur

Aanvang:
vrijdag 22 februari 2019, 10.00 uur in het Zeeuws Archief

Data:
22 februari, 1, 15, 22, 29 maart en 5, 12 april 2019

Cursusplaats:
Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg | Dam 36 | binnenstad Middelburg

Cursusgeld:
€ 130,– ; Vrienden van het Zeeuws Archief / donateurs ZVU € 115,– 

Aanmelden:
Website Zeeuwse Volksuniversiteit

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610