Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
23 april

Zeeuws in Brazilië

Onder de titel ‘Sporen van elders’ organiseert Erfgoed Zeeland lezingen over streektaal en volkscultuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de Zeeuwse bolus, familienamen en de Zeeuwse streekdrachten. De laatste lezing van de huidige lezingencyclus gaat over het Zeeuws in Brazilië.

Programma

Omstreeks 1860 emigreerden ongeveer 350 emigranten uit West Zeeuws-Vlaanderen naar de Braziliaanse staat Espírito Santo, in de hoop op een beter leven. Ruim honderdvijftig jaar later, na decennia zonder intensief contact met het thuisland en door de dominantie van de Braziliaanse cultuur en Portugese taal, is er nog een dozijn Zeeuwssprekenden over.

Rond 2010 verzamelde de Braziliaanse onderzoekster Elizana Schaffel-Bremenkamp sociolinguïstische data. Het Zeeuws in Brazilië is tegenwoordig een sterk bedreigde variëteit, die niet of nauwelijks meer wordt gebruikt.

De lezing zal duidelijk maken dat het Zeeuws niet zozeer is beïnvloed door de dominante, officiële taal (het Portugees), maar door een andere immigrantentaal, namelijk de taal die werd gesproken door de uit Pommeren - een regio aan de zuidkust van de Oostzee die gedeeltelijk in Duitsland en gedeeltelijk in Polen ligt - afkomstige immigranten, die daar rond 1860 aankwamen.

De lezing wordt gegeven door Kathy Rys in samenwerking met Elizana Schaffel-Bremenkamp.

Voor wie

Voor erfgoedprofessionals, erfgoedvrijwilligers en iedereen die geïnteresseerd is in (Zeeuwse) streektaal en volkscultuur.

Waar en wanneer

Datum: dinsdag 23 april
Tijd: van 14.30 (inloop vanaf 14.15 uur) tot 16.30 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Kosten: € 10,00                                              

Let op: begin oktober start een nieuwe lezingencyclus. Als je geïnteresseerd bent kun je je naam opgeven via intzeeuws@erfgoedzeeland.nl.

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, adviseur streektalen Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 23 39 19 72