Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
23 april

Zeeuws in Brazilië

Hoe Zeeuws is onze bolus? Zijn Dieleman en Jobse, Rinus en Tanneke echt typisch Zeeuwse namen? En hoe uniek zijn de Zeeuwse streekdrachten? Erfgoed Zeeland organiseert voor de derde keer een lezingencyclus in Middelburg op tien dinsdagmiddagen vanaf 2 oktober 2018 tot en met 23 april 2019. De twee vorige edities gingen over taal, dialect en naamkunde. In deze derde cyclus, met de titel 'Sporen van elders', komen ook andere vormen van immaterieel erfgoed aan bod. De focus in de lezingen ligt deze keer op verwantschappen met andere culturen.

Sporen van elders

Dat de bolus geen exclusief Zeeuws gerecht is, is ondertussen wel bekend. Maar hoe zit het met andere typisch Zeeuwse vormen van immaterieel erfgoed. Weerspiegelen de streekdrachten en buitenplaatsen ook de modes van elders? Zien we in namen en liederen ook die sporen van buiten Zeeland? En de Zeeuwse taal, hoe is die ontstaan en welke invloeden zijn daarin te ontdekken? En verandert het taalgebruik in het Nederlands? Mogen en kunnen we nog alles zeggen in een steeds veranderende wereld? Dit en veel meer komt aan bod in de nieuwe lezingenreeks. Zeeuws in Brazilië is de laatste lezing van deze reeks.

Andere lezing deze maand

2 april: Dat is geen kattenpis. Over politiek niet-correct taalgebruik (Piet van Sterkenburg)

Inschrijven en kosten

Deelnemers kunnen inschrijven voor de hele reeks of voor een of meer lezingen. Deelnemers die zich inschrijven voor de hele reeks krijgen voorrang als het aantal inschrijvingen te groot is. 

Kosten deelname

  • Deelname: 75 euro voor de gehele reeks
  • Donateurs van Erfgoed Zeeland: 50 euro voor de gehele reeks
  • Een of meerdere lezingen: 10 euro per lezing

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, adviseur streektalen Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 23 39 19 72