Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
14 september

Open Monumentendag Erfgoed Zeeland

Op Open Monumentendag, een jaarlijks terugkerend evenement in het tweede weekend van september, kun je weer een kijkje bij ons binnen nemen. We nemen je dan mee naar plaatsen in 'Het Schuitvlot' waar veel te zien valt en we vertellen je er ook van alles over. Je bent op 14 september 2019 welkom tussen 10.00 en 17.00 uur!

Het Schuitvlot

Het markante, herbestemde gebouw aan de Looierssingel 2 werd in de jaren zestig van de 20ste eeuw gebouwd als brandweerkazerne, de A.J.W. Mathijssen-kazerne, die tot 2004 dienst heeft gedaan. Onder het gebouw bevindt zich over de hele lengte een voormalige BB-commandopost (Bescherming Bevolking) uit de tijd van de Koude Oorlog.

In 2009-2010 is de locatie grondig verbouwd en uitgebreid om onderdak te bieden aan het Zeeuws Archeologisch Depot en de Monumentenwacht en vervolgens ook de andere afdelingen van Erfgoed Zeeland.

Programma 2019: 'Plekken van plezier'

Het definitieve programma en de tijdstippen van de rondleidingen en de lezingen maken we de komende tijd op deze plaats bekend en we besteden er aandacht aan via onze social media.

Rondleiding Zeeuws Archeologisch Depot
Beleef de oudheid in het archeologisch depot. De depotbeheerder leidt je langs alle ruimten, laat een greep uit de waardevolle collectie zien en geeft antwoord op al jouw vragen.

Rondleiding BB-commandopost
Onder het gebouw van Erfgoed Zeeland bevindt zich een uniek en jong ‘verborgen’ monument: een bunker uit de periode van de Koude Oorlog. Dit is de voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking. Speciaal tijdens Open Monumentendag zijn er rondleidingen door de bunker onder leiding van een gids.

Lezingencarrousel
Ontdek Zeeuwse plekken van plezier, vroeger en nu. Luister naar lezingen over buitenplaatsen, Zeeuwse woorden van en voor plezier, monumentenpanden en subsidies voor rijksmonumenten. De lezingen duren ieder 10 minuten en volgen elkaar op. De ‘lezingencarrousel’ draait tussen 11.00 en 12.30 en tussen 13.30 en 16.30 uur.

  • Jeanine Dekker – Zeeuwse plekken van plezier. Leer meer over plezier in Zeeland door de eeuwen heen
  • Romy van Voren – De Tuin van Zeeland: buitenplaatsen op Walcheren als plekken van plezier voor de stedelijke burgerij
  • Veronique De Tier – Zeeuwse woorden van en voor plezier
  • Tjirke Roelofs – Hoe blijft je (monumenten)pand een plek van plezier? Tips & tricks op het gebied van onderhoud
  • Jan van de Voorde – Van fiscale aftrek naar subsidie voor uw rijksmonument: een toelichting op de financiële ondersteuning door het Rijk van eigenaren met een rijksmonumentaal woonhuis

Archeologische plekken van plezier
Ontdek de schatten uit het archeologisch depot en de collecties van de Provincie Zeeland en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Onze archeologen vertellen er alles over. Duiker Leon Joosse is vandaag aanwezig om het bijzondere opgedoken beeldje uit het scheepswrak bij Westkapelle te tonen. Zelf een archeologische schat gevonden? Doe een vondstmelding bij de archeologen. Kinderen kunnen hier hun archeologische talenten ontdekken tijdens de kinderactiviteiten, met medewerking van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Monumentenwacht
Benieuwd hoe de werkdag van een monumentenwachter eruit ziet? Vraag het hen bij de stand van de Monumentenwacht. Test daarna zelf je skills en bestijg de klimwand. Voel je je al een echte monumentenwachter? Maak dan een foto bij de selfiespot!

Bottenlab
Help de archeozoöloog en haar jonge vrijwilligers met het in elkaar leggen van een skelet! Waar hoort welk botje? Een schedel vertelt ons meer dan we verwachten. De archeozoöloog legt het je uit. Het Bottenlab is tussen 13.30 en 17.00 uur geopend.

Namenkraam
Waar komt jouw voornaam vandaan? Vraag ernaar in het namenkraam, waar onze adviseur streektalen je te woord staat.

Magirus
Brandweerwagen de Magirus staat voor één dag weer op zijn vroegere Middelburgse locatie dankzij museum Het oude Brandspuithuis. Loop er eens een rondje omheen en zoek de verschillen met de brandweerwagen van nu.

Taxateur
De taxateur van het Zeeuws Veilinghuis komt langs. Breng bijzondere (gebruiks)voorwerpen uit je eigen collectie mee en laat ze bekijken door de taxateur. Krijg daarbij tips voor het bewaren van jouw bijzondere objecten van onze adviseur musea. De taxateur is tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig.

Wessel & Co
De open dag bij Erfgoed Zeeland wordt extra feestelijk dankzij livemuziek van de band Wessel & Co. Zij spelen popmuziek en ballads in het Goese dialect. Luister naar hun liedjes van 11.30 tot 12.00, van 13.30 tot 14.00 en van 15.00 tot 15.30 uur.

Landelijke opening Open Monumentendag in Zeeland

Op donderdag 12 september zal in Zierikzee de landelijke opening van de BankGiro Loterij Open Monumentendag van 2019 plaatsvinden.

Waar en wanneer

Datum: 14 september 2019
Tijd: 10.00-17.00 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Toegang: de toegang tot gebouw ‘Het Schuitvlot’ is op 14 september via de zij-ingang aan het Armeniaans Schuitvlot. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen en in de directe omgeving van het gebouw is verder gelegenheid tot betaald parkeren. Deelname aan de Open Monumentendag bij Erfgoed Zeeland is geheel gratis.

 

Download het programma

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Daniëlle Otten, adviseur erfgoed en publiek. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Danielle Otten, adviseur erfgoed en publiek Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 604 / +31 (0)6 25 72 67 35
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.