Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
01 januari t/m 31 december 2020

Zelfstudie leren preserveren

Deze zelfstudie geeft inzicht om digitaal erfgoed duurzaam op te slaan, te beheren en toegankelijk te houden.

Programma

De cursus Leren Preserveren zet de basiskennis over duurzame toegang tot digitale collecties van erfgoedinstellingen (archieven, musea, bibliotheken, bijzondere collecties van wetenschappelijke instellingen e.a.) op een rij. Het cursusmateriaal bestaat uit drie modules:

A. Achtergrond
B. Speelveld 
C. Praktijk

Leren Preserveren wordt in twee cursusvarianten aangeboden: als zelfstudie en als groepscursus. Binnen de zelfstudievariant maak je gebruik van de online leeromgeving. Je kan de leerstof op eigen gelegenheid en op je eigen tempo bestuderen. Je mist dan de groepsbijeenkomsten, de interactie, het maken van opdrachten, de begeleiding en de feedback. Je kunt aansluitend altijd nog besluiten om de groepscursus te volgen. Met de zelfstudievariant kun je op elk moment zonder inschrijving beginnen.

Achtergrond

De cursus is ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed. Leren Preserveren komt tegemoet aan de behoefte aan kennis en competenties op het gebied van digitale duurzaamheid bij veel collectiebeherende instellingen in Nederland. De duurzame toegang tot digitaal erfgoed wordt bedreigd door een gebrek aan actuele kennis en kunde, zowel op de werkvloer als op management- en directieniveau. De omslag van ‘analoog’ naar ‘digitaal’ is in organisaties vaak nog gaande en medewerkers zijn zich niet allemaal voldoende bewust van het risico op informatieverlies. Met deze cursus hoopt het Netwerk Digitaal Erfgoed hierin een verschil te maken.

Resultaat

De opzet van de cursus zorgt ervoor dat je de begrippen, concepten en problematiek van het beheer en behoud van digitaal erfgoed en duurzame toegang leert kennen. Vervolgens leer je het speelveld kennen: welke partijen spelen een rol en welke rol spelen beleid en wet- en regelgeving? Je leert hoe je je in het speelveld kan bewegen. Ten slotte leer je hoe je in jouw praktijk stappen kan zetten. Binnen de zelfstudievariant zal je zelf tijd en aandacht moeten besteden aan het verwerken van de leerstof, het ontwikkelen van vaardigheden en de toepassing binnen de praktijk. Binnen de groepscursus wordt het leerproces ondersteund door interactie, begeleiding en feedback.

Voor wie, waar en wanneer

Online basistraining over duurzame toegang tot digitale erfgoedcollecties

Doelgroep: Medewerkers van erfgoedinstellingen die basiskennis op willen doen over duurzame toegang tot digitale informatie in de praktijk. De cursus geeft antwoord op de vragen ‘waar moet ik beginnen?’, ‘wat heb ik daarvoor nodig?’ en ‘wie kan mij daarbij helpen?’.
Doel: Erfgoedprofessionals de benodigde basiskennis bieden voor het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed.

Starten: Door jezelf te registreren met je account van Twitter, LinkedIn of Facebook kun je je studievoortgang in de modules volgen. Je ziet dan precies welke paragrafen je al hebt doorgenomen en welke nog openstaan. Inloggen is niet verplicht. Je kunt direct starten.

Docent: n.v.t.
Datum: eigen keuze
Tijd: eigen keuze
Locatie: eigen keuze
Prijs: gratis
Aanmelding: niet verplicht
Aantal deelnemers: n.v.t.

Aanmelden

Misschien ook interessant voor jou

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37