Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
06 maart t/m 17 april 2020

Wonen in een monumentenpand in Middelburg: afgelast

Woon je in een monumentenpand? Ben je geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van monumenten in het algemeen? En wil je meer weten over wet- en regelgeving, monumentenzorg en historisch onderzoek? Doe dan mee met de cursus Wonen in een monumentenpand in Middelburg. Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

Coronamaatregelen

In reactie op de aanvullende landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is deze activiteit voorlopig afgelast dan wel uitgesteld.

Raadpleeg het actuele nieuws van Erfgoed Zeeland en het overzicht van de afgelaste activiteiten:

Programma

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgen zes bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn. Je krijgt te zien welke archeologische bewoningssporen je kunt aantreffen in en om een pand. Ook wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis opgesloten kunnen liggen in het huis zelf.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en energiezuiniger maken van monumentenpanden, inclusief wet- en regelgeving worden uit de doeken gedaan. Verder krijg je antwoord op alle mogelijke technische vragen over onderhoud, restauratie en advies. Met behulp van archiefstukken wordt je de weg gewezen hoe je de geschiedenis van Middelburgse monumenten en de historie van hun bewoners kunt ontrafelen.

Aan de hand van een concreet voorbeeld krijg je een voorzet voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners. Bovendien kun je een kijkje nemen in het historische pand zelf. Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg wordt bouwhistorische uitleg gegeven over tal van historische panden.

Onderwerpen en data

  • 6 maart: het verhaal van de stad in woord en beeld verteld: de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad in vogelvlucht - Peter Sijnke
  • 13 maart: aan de hand van concrete voorbeelden wordt onthuld welke archeologische geheimen opgesloten kunnen liggen in en rond een monumentenpand - Bernard Meijlink
  • 20 maart: hoe duurzaam is uw monumentenpand? Wat kunt u zelf doen om energie te besparen? U leert over de nieuwste ontwikkelingen (technisch, financieel en regelgeving) om uw monument comfortabeler en energiezuiniger te maken - Annet Hannewijk
  • 27 maart: aan de hand van Middelburgse voorbeelden worden gebruik, onderhoud, restauratie en advisering met betrekking tot monumentenpanden aan de orde gesteld en zullen concrete oplossingsvoorstellen worden aangereikt - Wim Jakobsen
  • 3 april: met behulp van het ‘Huisnamenproject Middelburg’ en originele archiefstukken worden tips en handvatten gegeven om de bewoningsgeschiedenis van Middelburgse huizen en de historie van hun bewoners te ontrafelen - Anneke van Waarden
  • 10 april: verslag van een onderzoek naar de geschiedenis van een Middelburgs monumentenpand en haar bewoners én van persoonlijke ervaringen met het deels eigenhandig restaureren ervan, met aansluitend bezoek aan het monumentale huis Dam 36 - Karel Meertens
  • 17 april: stadswandeling door het historische centrum van Middelburg waarbij aan de hand concrete voorbeelden van onder andere monumentenpanden de (bouw)historie van Middelburg wordt getoond - Peter Sijnke

Waar en wanneer

Locatie: Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
Docenten:
Peter Sijnke, Bernard Meijlink, Annet Hannewijk, Wim Jakobsen, Anneke van Waarden-Koets, Karel Meertens
Duur: 7 lessen van 2 uur
Aanvang: vrijdag 6 maart 2020
Data: 6, 13, 20 en 27 maart en 3, 10 en 17 april 2020
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Kosten: € 115,- donateurs en Vrienden van het Zeeuws Archief / € 130,- niet-donateurs

Meld je aan

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.