Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
06 maart t/m 17 april 2020

Wonen in Middelburgs monumentenpand

Na een inleiding over de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad volgt een aantal bijeenkomsten die sterk op de praktijk gericht zijn.

Tijdens deze cursus wordt duidelijk welke archeologische bewoningssporen worden aangetroffen in en om een pand en er wordt onthuld welke geheimen over de bouwgeschiedenis van een huis opgesloten kunnen liggen in het pand zelf.
Aan bod komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en het energiezuiniger maken van monumentenpanden. Wet- en regelgeving wordt uit de doeken gedaan en er worden antwoorden gegeven op alle mogelijke technische vragen rond onderhoud, restauratie en advies.
Aan de hand van een concreet voorbeeld wordt een voorzet gegeven voor een succesvolle speurtocht naar de historie van gebouwen en hun bewoners en kunt u ook een kijkje nemen in het historische pand zelf.

Tijdens de afsluitende monumentenwandeling door Middelburg wordt een bouwhistorische uitleg gegeven over tal van historische panden.

Inhoud cursus

  • 6 maart: het verhaal van de stad in woord en beeld verteld: de geschiedenis van Middelburg als monumentenstad in vogelvlucht. Peter Sijnke
  • 13 maart: aan de hand van concrete voorbeelden wordt onthuld welke archeologische geheimen opgesloten kunnen liggen in en rond een monumentenpand. Bernard Meijlink
  • 20 maart: hoe duurzaam is uw monumentenpand? Wat kunt u zelf doen om energie te besparen? U leert over de nieuwste ontwikkelingen (technisch, financieel en regelgeving) om uw monument comfortabeler en energiezuiniger te maken. Annet Hannewijk
  • 27 maart: aan de hand van Middelburgse voorbeelden worden gebruik, onderhoud, restauratie en advisering met betrekking tot monumentenpanden aan de orde gesteld en zullen concrete oplossingsvoorstellen worden aangereikt. Wim Jakobsen
  • 3 april: met behulp van het ‘Huisnamenproject Middelburg’ en originele archiefstukken worden tips en handvatten gegeven om de bewoningsgeschiedenis van Middelburgse huizen en de historie van hun bewoners te ontrafelen. Anneke van Waarden
  • 10 april: verslag van een onderzoek naar de geschiedenis van een Middelburgs monumentenpand en haar bewoners én van persoonlijke ervaringen met het deels eigenhandig restaureren ervan, met aansluitend bezoek aan het monumentale huis Dam 36. Karel Meertens
  • 17 april: stadswandeling door het historische centrum van Middelburg waarbij aan de hand concrete voorbeelden van onder andere monumentenpanden de (bouw)historie van Middelburg wordt getoond. Peter Sijnke
Meer informatie en aanmelden

Cursus gegevens

Docenten: Dhr. P.W. Sijnke, dhr. B. Meijlink, mevr. A. Hannewijk, dhr. W. Jakobsen, mevr. A. van Waarden-Koets, dhr. K. Meertens
Duur: 7 lessen van 2 uur
Aanvang: vrijdag 6 maart 2020
Data: 6, 13, 20 en 27 maart en 3, 10 en 17 april 2020
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Cursuslocatie: Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg
Cursusgeld: € 115,- donateurs en Vrienden van het Zeeuws Archief / € 130,- niet-donateurs

Een gezamenlijke activiteit van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Volksuniversiteit en Erfgoed Zeeland, met medewerking van de gemeente Middelburg en de Walcherse Archeologische Dienst.

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610