Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
31 maart

Zeeuwse AmateurArcheologen Dag: afgelast

De Zeeuwse AmateurArcheologen Dag is als contactdag voor amateurarcheologen in Zeeland en daarbuiten een begrip. Inzet en enthousiasme van Zeeuwse en West-Brabantse vrijwilligers in de archeologie hebben tot belangrijke archeologische ontdekkingen en resultaten geleid. Zij vormen de ogen en oren voor professionele archeologen en beleidsmedewerkers in Zeeland. Regelmatig nemen vrijwilligers ook deel aan archeologische onderzoeken in de provincie.

Coronamaatregelen

In reactie op de aanvullende landelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is deze activiteit voorlopig afgelast dan wel uitgesteld. De ZAAD 2020 zal waarschijnlijk doorgang vinden in het najaar. Nadere informatie volgt.

Raadpleeg het actuele nieuws van Erfgoed Zeeland en het overzicht van de afgelaste activiteiten:

Programma 2020

Erfgoed Zeeland organiseert in samenwerking met de AWN, afdeling Zeeland, de jaarlijkse Zeeuwse AmateurArcheologen Dag (ZAAD). 

Het programma van de eenentwintigste ZAAD bevat dit keer actuele bijdragen van archeologische professionals over diverse perioden van de Zeeuwse archeologie. In veel gevallen heeft dit onderzoek relaties met oude vondsten van amateurarcheologen of hebben amateurarcheologen zelf aan onderzoeken bijgedragen. Zo wordt opnieuw invulling gegeven aan het motto van de ZAAD ‘voor en door amateurarcheologen’.

Twee onderzoekers van de Universiteit Gent presenteren hun resultaten van afgerond en nog lopend promotieonderzoek over onderwerpen uit de Romeinse periode: onderzoek aan maal- en slijpstenen en onderzoek naar de productie van zout.
De schijnwerper op de Vroege Middeleeuwen staat op de handelsnederzetting Walichrum. Oude vondsten van het strand van Domburg blijken toch nog een grote hoeveelheid nieuwe informatie te bevatten.

Het middagprogramma staat in het teken van het thema kasteel. Daarin is er aandacht voor de opbrengst van nieuw onderzoek aan Slot Oostende in Goes en van de herwaardering van oud onderzoek van Slot Haamstede te Haamstede. De afsluitende lezing betreft een bijzondere vondst van een op dit moment nog onbekend kasteel in Zeeland.

De ZAAD wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Zeeland.

Voor wie, waar en wanneer

Voor wie: Zeeuwse en West-Brabantse amateurarcheologen
Locatie:
 Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Datum: najaar 2020, exacte datum volgt z.s.m.
Tijd: 10.00 - 17.15 uur
Deelname: op uitnodiging

Misschien ook interessant voor jou

Kunnen we je verder helpen?

Het team archeologie van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en gekwalificeerde archeologen. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Robert van Dierendonck, adviseur archeologie Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 877 / +31 (0)6 15 25 08 17