Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
19 maart

Zeeuwse AmateurArcheologen Dag 2021

De Zeeuwse AmateurArcheologen Dag (ZAAD) is als jaarlijkse contactdag voor amateurarcheologen in Zeeland en daarbuiten een begrip. Inzet en enthousiasme van Zeeuwse en West-Brabantse vrijwilligers in de archeologie hebben tot belangrijke archeologische ontdekkingen en resultaten geleid. Zij vormen de ogen en oren voor professionele archeologen en beleidsmedewerkers in Zeeland. Regelmatig nemen vrijwilligers ook deel aan archeologische onderzoeken in de provincie. De 21e ZAAD vindt vanwege COVID-19 digitaal plaats, in een samenwerking tussen Erfgoed Zeeland en de Provincie Zeeland.

Webinar vrijdag 19 maart

Het programma bestaat uit een live-uitzending die om 13.00 uur begint en circa één uur duurt. Aansluitend worden vijf lezingen, die van te voren opgenomen zijn, digitaal beschikbaar gesteld. Je kunt zelf kiezen welke lezing je als eerste wilt zien en of je dat aansluitend aan het live-programma doet of op een tijdstip naar keuze.

Livestream

De live-uitzending biedt een gevarieerd programma: we kijken terug op het jaar 2020, nemen een kijkje in het Zeeuws Archeologisch Depot (ZAD) en kijken vooruit met de nieuwe voorzitter van de AWN-afdeling Zeeland-West-Brabant.

Speciale aandacht gaat uit naar de overdracht van een herontdekte en uitermate zeldzame bodemvondst uit Zeeland aan de hoogst verantwoordelijke voor het ZAD, gedeputeerde Anita Pijpelink. Wat de vondst precies inhoudt blijft nog een verrassing…..

Lezingen

Aan het einde van de live-uitzending op 19 maart kun je via een hier beschikbaar gestelde link naar de pagina met de vijf volgende lezingen gaan:

 • Aagje Feldbrugge BA - Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, conservator archeologie, Middelburg
  Villa Walichrum, een belangrijke handelsnederzetting in de Vroeg Middeleeuwen
 • Michiel Dekoninck MA - Universiteit Gent
  Zoeken naar Zeeuws zout. Zoutproductie in een noordelijke uithoek van het Romeinse Rijk
 • drs. Senne Diependaele - Artefact! Zaamslag
  Het Slot Oostende in Goes Van woontoren tot herberg. Enkele resultaten van het archeologisch onderzoek
 • Ernst Dekkers MA
  Verrassende inzichten uit oud en nieuw onderzoek aan Slot Haamstede. Archeologie, bouwgeschiedenis en geschiedenis van een kasteelterrein
 • dr. Jos Bazelmans - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort
  Een Zeeuwse verrassing uit een Tsjechoslowaaks doosje

Aanmelden

Aanmelden voor de webinar is noodzakelijk. Dit kan via onderstaande knop, die doorlinkt naar de livestream van de Provincie Zeeland. Meld je je nu al aan, dan ontvang je op het opgegeven e-mailadres ook drie herinneringsberichten voor de webinar (1 week, 1 dag en 1 uur van tevoren).

Om de webinar op 19 maart te bekijken, registreer je jezelf circa 7 tot 5 minuten voor aanvang met je naam en e-mailadres voor de livestream van de Provincie Zeeland. Hiervoor gebruik je (weer) onderstaande knop.


Laat je het ons ook weten?

Omdat wij vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geen inzage hebben in je deelname, stellen we het op prijs als je ook aan ons van tevoren laat weten dat je meekijkt. Dit kan door een e-mail te sturen aan zaad@erfgoedzeeland.nl. Hartelijk dank voor je medewerking!

Q en A

Vanaf vrijdag 19 maart is het mogelijk om vragen te stellen aan de sprekers van de lezingen via een online formulier op de lezingenpagina. Je e-mailadres wordt door ons alleen gebruikt om je op een later moment te informeren over de antwoorden op de ingezonden vragen. De vragen en antwoorden kun je dan geanonimiseerd op deze website terugvinden.

Welkom om mee te kijken!

Normaal vindt de ZAAD 'in real life' plaats voor vrijwilligers in de Zeeuwse archeologie. Maar een digitale uitvoering van dit evenement biedt ook weer nieuwe mogelijkheden! Belangstellenden in Nederland en Vlaanderen zijn dan ook meer dan welkom om live mee te kijken en te luisteren naar de lezingen.

De vaste deelnemers aan de ZAAD ontvangen zoals gewoonlijk een persoonlijke uitnodiging voor aanmelding en deelname. Voor nieuwe belangstellenden zijn de uitnodiging en de links voor het deelnemen aan de live-uitzending en het bekijken van de videolezingen binnenkort hierboven te vinden. 

Voor wie, waar en wanneer

Voor wie: Zeeuwse en West-Brabantse amateurarcheologen en alle andere belangstellenden
Locatie: digitaal - uitnodigingen en links voor deelname op website Erfgoed Zeeland
Datum: vrijdag 19 maart 2021
Tijd: 13.00 uur
Deelname: op uitnodiging en via website Erfgoed Zeeland
Aanmelden: ja
 
Kosten: geen


De ZAAD wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Zeeland.

Delen

Kunnen we je verder helpen?

Het team archeologie van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en gekwalificeerde archeologen. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Robert van Dierendonck, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 877 / +31 (0)6 15 25 08 17