Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
22 oktober t/m 23 oktober 2022

Koude Oorlog Weekend in de BB-bunker

In het weekend van 22 en 23 oktober zijn er verspreid over het land ruim veertig objecten en musea te bezoeken die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog (1945-1991). De bunker uit 1964 onder het gebouw van Erfgoed Zeeland is er daar een van. Deze moest bij een eventuele (kern)oorlog dienst doen als provinciale commandopost van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. In de ondergrondse bunker worden tijdens dit tweedaagse evenement verschillende aspecten belicht van de techniek achter de Koude Oorlog.

60 jaar na Cubacrisis

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en vele lokale vrijwilligers willen aan deze periode uit de geschiedenis meer bekendheid geven en organiseren daarom, 60 jaar na de Cubacrisis (1962), het Koude Oorlog Weekend. De organisatie wil laten zien wat er in de periode van de Koude Oorlog in Nederland gebeurde, welke maatregelen de overheid nam en welke impact de Cubacrisis op land en burger had. Tijdens deze crisis dreigde het onderlinge conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie uit de hand te lopen: een nucleaire dreiging hing in de lucht. Wat zou er gebeurd zijn als er toen écht een bom gevallen was?

Programma

De ondergrondse bunker van Erfgoed Zeeland is 'gastlocatie', waar enthousiaste vrijwilligers uit Zeeland verschillende aspecten belichten van de techniek achter de Koude Oorlog. Welk beroep werd er gedaan op de burgers, wat was er bij de gemiddelde burger bekend over 'de atoombom'? Wat als jij in de bunker zat en je familie boven de grond, zouden twee weken onder de grond dan voldoende zijn geweest? En hoe verliep de communicatie? Er is een werkend zendstation, PA60CUBA, en er wordt een koppeling gelegd naar de Regionale Brandweer (Erfgoed Zeeland is gehuisvest in de voormalige gemeentelijke brandweerkazerne) en de Veiligheidsregio Zeeland. Het definitieve programma staat vanaf begin september op deze pagina.

Waar en wanneer

Datum: 22 en 23 oktober 2022
Tijd: 9.00-17.00 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Toegang: de toegang tot de bunker ligt aan de voorzijde van het gebouw, aan de Looierssingel
Deelname: gratis
Toegankelijkheid: de bunker is niet toegankelijk voor minder validen
Parkeren: er is gelegenheid tot betaald parkeren bij het Hof van Tange

Dit evenement staat op geen enkele manier in verband met de huidige situatie in Oekraïne.
Download het bestand Download de folder

Overige locaties

In Zeeland zijn nog zes andere locaties waar stilgestaan wordt bij '60 jaar na de Cubacrisis'. Dit zijn de luchtwachttorens in Nieuw-Namen en Eede, de BB-commandopost in Oostburg, de provinciale noodzetel in Middelburg en de schuilplaats parkeergarage Geere in het centrum en de mijnenveger Mercuur in Vlissingen.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 881 / +31 (0)6 25 72 65 41
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.