Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
03 november

Zeeuwse Klimaatweek: jouw route naar een duurzaam monument

Slimmer energie opwekken en klimaatbewuster leven en werken. De overheid, veel burgers en organisaties dragen hun steentje al bij. Maar er kan nog veel meer gedaan worden voor een gezonder en groener Nederland! In Zeeland vindt daarom van 31 oktober tot en met 6 november de Zeeuwse Klimaatweek plaats. Ook Erfgoed Zeeland doet hieraan mee. Op donderdag 3 november zijn we met een infostand van de Monumentenwacht te vinden in de ZB in Middelburg. Speciaal voor eigenaren van woonhuismonumenten, maar zeker ook voor wie meer wil weten over het gebruik van een hybride warmtepomp en andere maatregelen die je kunt treffen om je woning energiezuiniger te maken.

Verantwoord verduurzamen

Ben jij eigenaar van een woonhuismonument of woning van cultuurhistorische waarde? Dan weet je dat het onderhoud daarvan ingewikkelder en omvangrijker is dan bij een gewone woning. En bij het verduurzamen van je pand heb je ook met andere omstandigheden te maken: monumentale waarden die niet mogen worden aangetast, materiaalkeuze, maatregelen die geen schade op termijn mogen veroorzaken, vergunningen, subsidies enzovoort. Dit maakt het lastig om zelfstandig je route naar een duurzame monumentenwoning uit te stippelen. Tijdens de Zeeuwse Klimaatweek helpen onze monumentenwachters je daarmee graag op weg!

Monumentenpaspoort

Het dienstaanbod van de Monumentenwacht bestaat onder andere uit het duurzaam monumentenpaspoort, een uitgebreid rapport wat inzicht geeft in mogelijke maatregelen voor een energiezuinig monument, met inbegrip van duurzame energietechnieken. Het geeft je als eigenaar van een woonhuismonument of een woning van cultuurhistorische waarde een gedetailleerd beeld van de maatregelen die je kunt treffen om je woonhuismonument op een verantwoorde wijze te verduurzamen.

Hybride waterpomp

Ook kun je bij de monumentenwachtstand informatie verkrijgen over de hybride waterpomp, een installatie die bijdraagt aan de verduurzaming van jouw woonhuismonument. Een hybride waterpomp is een laagtemperatuur verwarmingssysteem. Dat betekent dat het water in het systeem niet warmer is dan 40 graden. Met een hybride warmtepomp kan dat wel. Voor veel monumenten zal het wel nodig zijn om tijdens een lage buitentemperatuur bij te stoken. Wel wordt er veel minder gas gebruikt dan met een gewone warmtepomp.

Kom langs op donderdagmiddag 3 november om alles te weten te komen over verantwoord verduurzamen, tot dan!

Waar en wanneer

Datum: donderdag 3 november 2022, infostand Monumentenwacht
Locatie: ZB| Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg
Tijd: 13.30-16.30 uur

Bekijk de agenda voor alle activiteiten tussen 31 oktober en 6 november 2022.

Meld je aan Agenda Zeeuwse Klimaatweek 2022


Zeeuwse Klimaatweek

Om nóg meer Zeeuwse burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat heeft de ZB| Bibliotheek van Zeeland het initiatief genomen om een Zeeuwse Klimaatweek te organiseren. Zij doet dit samen met organisaties en bedrijven in Zeeland. De Zeeuwse Klimaatweek vindt in dezelfde week plaats als de Nationale Klimaatweek van de Rijk, van 31 oktober tot en met 6 november.

Delen

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.