Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
24 april

Auteursrecht voor erfgoedorganisaties – kansen en valkuilen

Je krijgt in deze cursus inzicht in waar je op moet letten voordat je een collectie online plaatst.

Programma

Stel: je krijgt een doos met foto’s bij de balie van je archief of museum afgeleverd. Je besluit om deze in te scannen en te digitaliseren. Maar wie heeft de foto’s eigenlijk gemaakt? Leeft de fotograaf? Hoe krijg je toestemming om deze foto’s online te plaatsen? En wat doe je bijvoorbeeld als er meerdere makers zijn? Dit zijn belangrijke vragen om te onderzoeken, voordat je je collectie online plaatst.

Op alle creatieve uitingen, zoals een foto, film of schilderij, rust auteursrecht. Dit betekent dat je de werken niet zonder toestemming mag publiceren, kopiëren of aanpassen. Dit auteursrecht duurt meestal tot en met 70 jaar na de dood van de laatst levende maker. Hierna is het werk (meestal) vrij te gebruiken.

Ook op digitale erfgoedobjecten kan auteursrecht rusten. Het is dus belangrijk om het onderzoeken hiervan op te nemen in je beleid en processen. Hiermee voorkom je dat je materialen ten onrechte online plaatst, of dat je juist te voorzichtig bent en je gebruikers interessante informatie onthoudt. Bovendien kun je ook materialen waar jij zelf rechthebbende van bent, voorzien van licenties voor (her)gebruik door gebruikers.

In deze cursus gaan we in op:

  • Waarom bestaat het auteursrecht en wat houdt het eigenlijk in?
  • Wat betekent dit voor (kleine en middelgrote) erfgoedinstellingen?
  • Waar moet je rekening mee houden: wat zijn de kansen en wat zijn de valkuilen?
  • Hoe kun je gebruik maken van open licenties om je collectie te delen (bijv. Creative Commons)?
  • Korte kennismaking met privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De vragen zullen worden geïllustreerd aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. Ook is er voldoende ruimte voor vragen en discussie.

De cursus wordt gegeven door Maarten Zeinstra. Hij heeft de unieke combinatie van informatieprofessional en jurist op het gebied van auteursrecht. Tevens is hij coördinator auteursrecht bij KVAN (Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland). Ook is hij nauw betrokken bij Creative Commons Nederland.

Voor wie, waar en wanneer

Training voor historische verenigingen, musea, archieven en erfgoedinstellingen

Docent: Maarten Zeinstra (IP Squared)
Datum:
24 april 2023
Tijd:
nog nader te bepalen
Locatie:
ZB Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg
Prijs:
€ 20,00 (excl. BTW) p.p.
Aantal deelnemers:
minimaal 6, maximaal 30
 

Meld je aan Aanmelden

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.