Omgaan met de Omgevingswet
Programma
Erfgoedverenigingen, zoals historische, heemkundige en archeologie-verenigingen, krijgen meer en meer te maken met de nieuwe Omgevingswet. De Omgevingswet zal drastisch veranderen op welke manier er besloten gaat worden over alles wat met de omgeving te maken heeft. Denk bij ‘omgeving’ aan wat gebouwd is, maar ook infrastructuur, wat er onder de grond zit en landschappen en natuur. De Omgevingswet gaat dus over heel veel, maar zeker ook over erfgoed, want dat maakt een belangrijk deel uit van de omgeving.
Hoewel de Omgevingswet nog niet is ingegaan, werpt die zijn schaduw al vooruit. Gemeenten stellen allereerst een Omgevingsvisie op, waarin is vastgelegd hoe in grote lijnen het beleid over de omgeving er in de komende tien tot vijftien jaar er uit zal zien. Welke rol speelt erfgoed daarin? Raakt dat beleid de identiteit en de cultuurhistorische waarde die mensen eraan geven? Wat zegt de wet nog meer over erfgoed wat belangrijk is om te weten voor erfgoedverenigingen?
Het eerste deel van het programma bestaat uit een inleiding op de Omgevingswet en de rol van erfgoed. Hierbij worden de aspecten en begrippen in de Omgevingswet behandeld die voor erfgoedverenigingen van belang zijn. De deelnemers worden hier actief bij betrokken. Vragen tussendoor worden zeer op prijs gesteld.
In het tweede deel van het programma wordt op basis van een overzicht van de gemeenten waar al een omgevingsvisie is opgesteld en waar nog niet nader ingegaan op vragen als: Hoe ver is mijn gemeente al en wat kan ik op welke momenten doen om het belang van erfgoed voor het voetlicht te brengen? Met wie moet je daarvoor in contact treden en hoe doe je dat? Welke kansen zijn er en wat is zonde van de moeite? In deze cursus krijg je een duidelijk antwoord op deze vragen. Bij dit onderdeel zijn vooral de leden van de erfgoedverenigingen aan het woord. Belangrijke vragen hierbij zijn: wat gebeurt er al, wat zijn de effecten, wat kan er beter, hoe zal het – door de Omgevingswet – anders moeten en hoe doen we dat dan of hoe kunnen we dat dan doen? Heemschut en AWN zullen de uitwisseling van gedachten en ideeën begeleiden.
Voor wie, waar en wanneer
Training voor archeologische en historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties
Docent: Hans Buis (Heemshut) en Hetty Laverman Berbée (AWN)
Datum: 20 april 2023
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Prijs: € 20,00 (excl. BTW) p.p.
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 15
Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland.