Erfgoededucatie tijdens corona
Zeeuwse Ankers
De website van Zeeuwse Ankers, een samenwerkingsverband waar ook Erfgoed Zeeland aan deelneemt, vind je een aantal digitale educatieprojecten op het gebied van erfgoed in Zeeland:
Musea in Zeeland
Verschillende musea in Zeeland bieden online activiteiten voor kinderen aan. Zo heeft het Museum Veere een online werkplaats museumveere.nl/werkplaatsmiddag. Elke maandag, in ieder geval zolang de scholen dicht zijn, komt er weer een nieuwe thuiswerkplaats online op de social media kanalen van dit museum. Wil je weten welke activiteiten andere Zeeuwse musea? Kijk dan op de website, Facebook of Instagram pagina van het museum waarin je geïnteresseerd bent. Een handig overzicht van alle musea in Zeeland:
Erfgoedtools
Erfgoedtools kun je gebruiken om snel online lesmateriaal te maken, zoals memory en reeksen:
Aan boord van een slavenschip
Het schip de Eenigheid maakte in 1761-1763 een slavenreis voor de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Kijk op de educatieve website van het Zeeuws Archief:
Meer weten over de VOC? Bekijk dan deze aflevering van Het Klokhuis terug:
Schatkamers van Nederland
De Schatkamer van Nederland bespreekt bronnen en verhalen over ons culturele erfgoed. Je vindt er vragen en opdrachten over de thema’s ‘Slavernij’, ‘De beurs’, ‘Rampen’ een ‘Op reis’:
Achternamen
Wat betekent jouw achternaam? En hoeveel mensen zijn er in Nederland die ook zo heten? Zoek het op, op de pagina van onze collega’s Erfgoed Brabant:
Tikkit Talk Challenge
Doe mee met de online campagne Museumkids: maak thuis je eigen vlog over een pronkstuk en win een mooie prijs! Inzenden kan tot en met 10 mei:
LKCA
Het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) maakte een overzicht van alle creativiteit die is ontstaan in tijden van het coronavirus. Voor het onderwijs, maar ook voor iedereen daarbuiten:
Allemaal op papier
Wil je meer weten over je stamboom? Het Zeeuws Archief werkte mee aan deze site dus je kunt heel gemakkelijk Zeeuwse geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten bekijken. Ook die van beroemde Zeeuwsen zoals Annie M.G. Schmidt en Johan Hendrik van Dale.
Tips
Heb je zelf nog een inspirerende tip? Die krijgen we graag binnen via onze adviseur Daniëlle Otten.
- Foto: Klas tijdens de tekenles, openbare school te Gapinge, 1921. Beeldbank Zeeuws Archief, collectie Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata.