Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws

Gevolgen corona voor erfgoedsector

De erfgoedsector heeft nog steeds te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Gelukkig is er weer perspectief. Op 26 juni 2021 is de vierde stap van het openingsplan van het kabinet gezet. Musea, theaters, poppodia en andere culturele instellingen hebben hun deuren geopend. Maar ondersteuning van de sector blijft nodig. Hieronder vind je de meest relevante informatie.

Landelijk

Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is coördinatiepunt voor de erfgoedsector. Hiervoor is een speciale ‘taskforce’ opgericht. Om input uit het veld te krijgen worden regelmatig aanvullende vragenlijsten uitgezet. Landelijke koepels van provinciale organisaties (het Eigen Overleg Steunpunten, het Landelijk Contact van Museumconsulenten, MonumentenwachtNL en het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen) dragen bij aan de verspreiding en leveren informatie aan.

Het kabinet heeft financiële middelen beschikbaar gesteld. Dit geld komt ook ten goede aan musea, monumenten en andere culturele instellingen.

Meer informatie

Provincie Zeeland

De Provincie besteedt veel aandacht aan de coronacrisis en de gevolgen daarvan. Er wordt informatie verstrekt over het beleid en er is een informatiepunt ingericht. Regelmatig wordt een Coronamonitor uitgebracht met informatie van en voor verschillende branches, waaronder de cultuur. Speciaal voor de culturele sector is er de subsidieregeling Samen in zee.

Meer informatie

Inventarisatie en vragenformulier

Erfgoed Zeeland heeft in het voorjaar van 2020 een eerste inventarisatie uitgezet over de effecten van de coronacrisis onder het netwerk van erfgoedambtenaren in de provincie. Via een vragenformulier is daarbij ook informatie verzameld over de impact van de coronacrisis op de Zeeuwse erfgoedorganisaties.

Meld je aan Naar informatie over impact Download het bestand Inventarisatie resultaten


Gemeenten

Alle gemeenten geven informatie over hun beleid en de maatregelen tijdens de coronacrisis. Dat kan van belang zijn als je als organisatie deel uitmaakt van het gemeentelijk erfgoedbeleid. Gemeenten kijken of ze de maatregelen van de Rijksoverheid kunnen volgen. Informeer bij je eigen gemeente om na te gaan wat er al mogelijk is.

Meer informatie

Fondsen

Vrijwel alle fondsen hebben de mogelijkheid om tijdens de coronacrisis soepel om te gaan met toepassing van de subsidievoorwaarden en termijnen. De rijksfondsen hebben bovendien 15 miljoen vrijgemaakt voor specifieke maatregelen. Dit bedrag is aanvullend op de coulancemaatregelen die het Rijk en de fondsen al toepassen (zoals het accepteren van uitstel, verplaatsing, wijziging of potentieel afstel van plannen) en de algemene maatregelen.

Meer informatie

Steunmaatregelen

In sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden kunnen ook erfgoedorganisaties een beroep doen op de financiële steunmaatregelen van de Rijksoverheid. Het gaat dan om bijvoorbeeld de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Informatie hierover is te vinden op de pagina corona en cultuur van de website van de Rijksoverheid. Ook de websites van Belastingdienst en van de Kamer van Koophandel geven nuttige informatie.

Meer informatie

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Monique van Doorn, directeur van Erfgoed Zeeland. Samen met de collega's wil ik zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het mooie erfgoed van onze provincie.

Monique van Doorn, directeur Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 887 / +31 (0)6 25 72 67 47
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.