Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws

Meldpunt erfgoed en corona

Verschillende erfgoedorganisaties hebben de landelijk uitgezette vragenlijsten ingevuld of hebben meegedaan aan de enquête van de Provincie Zeeland. Erfgoed Zeeland probeert samen met de erfgoedorganisaties en de Provincie Zeeland een beeld te krijgen van de effecten op Zeeuwse schaal en de eventuele maatregelen die nodig zijn na de coronacrisis.

Meten is weten

De Coronamonitor Zeeland geeft veel en nuttige informatie. Systematisch worden gegevens uit verschillende voor de Zeeuwse economie belangrijke sectoren, waaronder de cultuur opgehaald. Op basis van een eerste onderzoek van de Provincie loopt de inkomstenderving in de sector in de vele miljoenen. De schade in de keten (toeleveranciers) en daarmee het grotere effect op de economie is niet onderzocht. Aanvullende steun is nodig, Vandaar dat de Provincie het initiatief heeft genomen voor een Zeeuws stimuleringsfonds voor de culturele sector. Meten is weten en met de kennis die we opdoen kunnen we maatregelen treffen en voorsorteren op de ‘anderhalve meter samenleving’. Dat is een algemeen belang van alle erfgoedorganisaties.

Impact op Zeeuwse erfgoedsector

Erfgoed Zeeland heeft in het voorjaar van 2020 een vragenformulier uitgezet onder de Zeeuwse erfgoedorganisaties. Het vragenformulier is door 33 organisaties ingevuld. Ongeveer de helft daarvan waren musea.

De impact van de coronacrisis op de continuïteit van de organisatie wordt ingeschat op groot tot zeer groot (8, 9 en 10 op een schaal van 1 tot en met 10).

Gemiddeld had 70% van de organisaties geen medewerkers in loondienst. Van de medewerkers is het grootste deel nog inzetbaar (22% nog volledig), Voor de vrijwilligers ligt dat anders. Het grootste deel is niet meer volledig inzetbaar (62%, waarvan 50% minder dan 50%).

Ongeveer 66% van de organisaties heeft maandelijks minder inkomsten in vergelijking tot vorig jaar (18% meer dan 5.000 euro minder inkomsten). De grootste zorgen van de organisaties liggen bij de voortgang van de activiteiten (67%), de exploitatie (64%), en het behoud van de vrijwilligers (49%).

Van de organisaties ziet 25% kansen om sterker uit de coronacrisis te komen. Die kansen liggen voornamelijk op het terrein van digitale activiteiten, ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en het versterken van de saamhorigheid.

Voor de ondersteuning van de Zeeuwse erfgoedsector tijdens en in de nasleep van de coronacrisis doet 42% wensen of suggesties. Die lopen uiteen. Organisaties vragen om algemene ondersteuning door Provincie of gemeente, duidelijke protocollen of richtlijnen voor het werken in de ‘anderhalvemetersamenleving’, mogelijkheden om van elkaar te leren en (meer) projectmatig samen te werken, gezamenlijke erfgoedpromotie en ondersteuning bij digitalisering en het werken in een digitale omgeving.


Inspirerende initiatieven?

Alle erfgoedorganisaties hebben last van de coronacrisis. Maar hoe mooi is het om te zien dat er ook tal van initiatieven worden ontplooid. Musea, archieven, monumentenorganisaties, bibliotheken, streektaalorganisaties, archeologische werkgroepen, heemkundige verenigingen en andere erfgoedorganisaties zitten niet bij de pakken neer en ondernemen allerlei activiteiten. Laat het ons weten, dan zorgen we ervoor dat die via onze website, socials en digitale nieuwsbrieven breed gedeeld worden.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Monique van Doorn, directeur van Erfgoed Zeeland. Samen met de collega's wil ik zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het mooie erfgoed van onze provincie.

Monique van Doorn, directeur Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 887 / +31 (0)6 25 72 67 47
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.