Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
09 februari

Financieel aantrekkelijke vergoedingen monumentenpaspoort

Kwalitatief verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van monumenten. Om dit te realiseren met behoud van de monumentale waarden, is een specifiek duurzaamheidsadvies van belang. Voor eigenaren van woonhuismonumenten in Zeeland kan dit advies ingewonnen worden bij Erfgoed Zeeland in de vorm van een duurzaam monumentenpaspoort.

Het duurzaam monumentenpaspoort

Het duurzaam monumentenpaspoort bestaat uit een uitgebreid rapport wat inzicht geeft in mogelijke maatregelen voor een energiezuinig monument, met inbegrip van duurzame energietechnieken. Dit rapport wordt na een uitgebreide inspectie door de Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland opgesteld. Ga voor meer informatie over het paspoort en de tarieven naar erfgoedzeeland.nl/duurzaam-monumenten-paspoort.

Regeling Reductie Energie

De RRE is een tijdelijke subsidieregeling die je helpt bij het zetten van de volgende stap in de verduurzaming van je eigen woning. Je kunt eenmalig een RRE-voucher aanvragen van 87 euro. Dit bedrag kan tot 31 december 2021 worden verzilverd op een van de speciale trajecten met partners binnen het Zeeuws Energieakkoord. Erfgoed Zeeland is partner van het Zeeuws Energieakkoord en voert de aanvragen voor het duurzaam monumentenpaspoort voor woonhuismonumenten uit. Er zijn in totaal 150 vouchers van 87 euro beschikbaar voor het duurzaam monumentenpaspoort… op = op!

Nationaal Restauratiefonds

Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen, vergoedt het Restauratiefonds sinds 1 december 2020 maximaal 500 euro van het duurzaam monumentenpaspoort. Met deze samenwerking wil het Restauratiefonds een bijdrage leveren aan het kwalitatief verduurzamen van monumenten en daarmee de ambities uit het Klimaatakkoord om ook monumenten te verduurzamen. Het Restauratiefonds werkt hiertoe samen met regionale en landelijke Duurzame Monumenten (DuMo) adviseurs. Deze regeling wordt in 2022 mogelijk herhaald.

Aanvragen

Tot 31 december 2021 zijn er voor eigenaren van woonhuismonumenten in Zeeland dus twee regelingen om gebruik van te maken bij de aanvraag van een duurzaam monumentenpaspoort: de RRE en de vergoeding van het Restauratiefonds. Hoe kun je dit doen? Vraag als eerste een voucher aan via duurzaambouwloket.nl/zeeland (kies voor ‘ik wil graag inzicht/persoonlijk advies’ > monumentenpaspoort). Ga vervolgens naar erfgoedzeeland.nl/duurzaam-monumenten-paspoort en vraag een duurzaam monumentenpaspoort aan. Erfgoed Zeeland brengt het bedrag van de voucher in mindering op de factuur die je ontvangt na de oplevering van  het duurzaam monumentenpaspoort. Het overige bedrag op de factuur kan worden teruggevraagd bij het Restauratiefonds via een aanvraagformulier. Dit formulier is te vinden op restauratiefonds.nl/duurzaamheidsadvies-monumenten.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 888 / +31 (0)6 13 38 51 10
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.