Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Projecten en dossiers

Nieuwe ankerplaats

‘Drei skir’: drie onbedijkte schorren. Vanaf zondag 8 mei 2016 kunnen inwoners en bezoekers aan het Schouwse dorp Dreischor plaatsnemen op een eigentijdse klapbank en luisteren naar verhalen. Verhalen over de schorren en dijken in het gebied rond 1350, over de landbouw door de eeuwen heen, het Dijkwater en de daaraan gelegen landbouwhavens. De nieuwe ‘ankerplaats’ bevindt zich aan de Molenweg, tegenover het Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg en is zeven dagen per week vrij te bezoeken. De ankerplaats maakt deel uit van Zeeuwse Ankers, een provinciaal programma dat het verhaal van Zeeland ontsluit.

Ankerplaatsen

In 2016 en 2017 worden op verschillende plaatsen in Zeeland ankerplaatsen ingericht. Een ankerplaats is een plek van cultuurhistorische betekenis, een plek waar de geschiedenis van Zeeland in tijdlagen ligt opgestapeld en verteld wordt aan de hand van meerdere verhalen. 

Op zo’n ankerplaats staan ‘klapbanken’. Dergelijke banken waren vroeger ook te vinden op centrale plaatsen in Zeeuwse dorpen en steden. Buurtbewoners kwamen hier bijeen om te klappen; te kletsen. Zittend op de bank vertelden zij elkaar hun persoonlijke levensverhaal, keuvelden zij over lokale gebeurtenissen of namen zij het nieuws van alledag door.

Verhaal van Zeeland

Bij de moderne klapbanken zijn ook verhalen te horen. Die klinken vanuit speakers in de rugleuning, te activeren met een startknop. Daarnaast geven panelen informatie over de omgeving en wat er plaatselijk te beleven is op het gebied van erfgoed en landschap. Die beleving komt verder tot uiting in georganiseerde activiteiten die bij zo’n ankerplaats kunnen plaatsvinden. Eind 2017 zullen er zo’n tien ankerplaatsen gerealiseerd zijn vanuit Zeeuwse Ankers. Wie een tocht onderneemt naar deze plaatsen, de verhalen beluistert en de omgeving in zich opneemt, krijgt een goed beeld van het verhaal van Zeeland door de eeuwen heen.

 

Dreischor

De ankerplaats in Dreischor is na Yerseke de tweede ankerplaats in Zeeland. De ankerplaats is geïnitieerd door het Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg en mede mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente Schouwen-Duiveland, Stichting Renesse, het VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. De officiële opening van de tweede ankerplaats gebeurt op 7 mei 2016. Vanaf zondag 8 mei is de ankerplaats voor iedereen toegankelijk.

 

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Wim Scholten, directeur van Erfgoed Zeeland. Ik geloof dat erfgoed een bijzondere waarde geeft aan het wonen, werken en recreëren in Zeeland. Beschermen, benutten en beleven van erfgoed: dat is wat mij motiveert en inspireert.

Wim Scholten, directeur Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 887 / +31 (0)6 53 61 09 69