Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
09 september

Open: Archeologiedepot & BB-bunker

Een kijkje nemen in het Zeeuws Archeologisch Depot en in de BB-bunker onder ons gebouw: dat is mogelijk op zaterdag 9 september! Wij doen namelijk weer mee aan Open Monumentendag, een jaarlijks terugkerend evenement in het tweede weekend van september. Je bent van harte welkom voor een rondleiding in ‘Het Schuitvlot’ en om een bezoek te brengen aan onze Monumentenwacht op het Koorkerkplein in Middelburg. Voor de rondleidingen door het Zeeuws Archeologisch Depot en de ondergrondse bunker is het nodig vooraf een plek te reserveren.

Rondleiding depot

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de pronkstukken van Zeeland en de werkzaamheden van een archeoloog? Ga dan mee op een van de twee rondleidingen (10.00 en 11.15 uur) door het Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg. Een van onze archeologen laat je bijzondere vondsten zien en licht de uiteenlopende werkzaamheden toe; vanaf het moment van een vondstmelding of opgraving, het wassen en beschrijven van vondsten tot aan opslag en publieksontsluiting. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en de groepsgrootte is maximaal 15 personen. Het depot is bereikbaar per trap en lift.

Rondleiding BB-bunker

Verscholen onder het historische gebouw van Erfgoed Zeeland bevindt zich een uniek en jong monument: een bunker uit de periode van de Koude Oorlog. Dit is een voormalige commandopost van de dienst Bescherming Bevolking en schuilkelder voor het provinciaal bestuur, uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Speciaal tijdens Open Monumentendag zijn er drie rondleidingen door de bunker (10.15, 11.15 en 12.15 uur) onder leiding van een van onze collega’s. Ze vertellen over de bouw van de bunker, de verschillende ruimtes en waarvoor deze dienden. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten en de groepsgrootte is maximaal 20 personen. De bunker is bereikbaar per trap.

Praktische informatie

Waar en wanneer

Datum: 9 september 2023
Tijd: 10.00-13.00 uur, rondleidingen door depot en bunker
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Toegang: de toegang tot gebouw ‘Het Schuitvlot’ is op 9 september via de zij-ingang aan het Armeniaans Schuitvlot. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen en in de directe omgeving van het gebouw is verder gelegenheid tot betaald parkeren
Deelname:
gratis, vooraf aanmelden via onderstaande knop (aanmelden is niet meer mogelijk)


Monumentenwacht op Koorkerkplein

Ook staan we op zaterdag 9 september met onze Monumentenwacht in hartje centrum van Middelburg. Ben jij eigenaar van een woonhuismonument of woning van cultuurhistorische waarde? Dan weet je dat het onderhoud daarvan ingewikkelder en omvangrijker is dan bij een gewone woning. En bij het verduurzamen van je pand heb je ook met andere omstandigheden te maken.
Onze monumentenwachters helpen je graag (verder) op weg met het verduurzamen van jouw monumentenwoning en kunnen je van alles vertellen over de monumenten van Zeeland en het bouwkundig onderhoud daarvan. Bezoek onze infostand op het Koorkerkplein, naast de Abdij. We staan er met onze monumentenwachtbus van 10.00 tot 16.00 uur.

Open Monumentendag in Zeeland

In Zeeland hebben de lokale Open Monumentendag-comités weer met actieve en enthousiaste inzet gezorgd voor een ruim en gevarieerd aanbod aan opengestelde monumenten.

Er zijn ook diverse activiteiten te doen op Open Monumentendag. Kijk op de website van de landelijke stichting en raadpleeg de huis-aan-huisbladen voor de lokale programma's.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Tjirke Roelofs-Blaas, adviseur Monumentenwacht bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. 

Tjirke Roelofs-Blaas, adviseur Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 612
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.