Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
17 april

Omgaan met de Omgevingswet

Welke gevolgen heeft de nieuwe Omgevingswet (per 1 januari 2024) voor erfgoed en hoe kun je als erfgoedvrijwilliger op een effectieve manier opkomen voor het belang van erfgoed? De cursus biedt inzicht en praktische handvatten voor vrijwilligers.

Programma

Erfgoedverenigingen, zoals historische, heemkundige en archeologie-verenigingen, krijgen meer en meer te maken met de nieuwe Omgevingswet. Het heeft grote gevolgen voor de besluitvorming over alles wat met de omgeving te maken heeft. Denk bij ‘omgeving’ aan wat gebouwd is, maar ook infrastructuur, wat er onder de grond zit en landschappen en natuur. De Omgevingswet gaat dus over heel veel, maar zeker ook over erfgoed, want dat maakt een belangrijk deel uit van de omgeving.

Gemeenten stellen een Omgevingsvisie op, waarin is vastgelegd hoe in grote lijnen het beleid over de omgeving er in de komende tien tot vijftien jaar er uit zal zien. Welke rol speelt erfgoed daarin? Raakt dat beleid de identiteit en de cultuurhistorische waarde die mensen eraan geven? Wat zegt de wet nog meer over erfgoed wat belangrijk is om te weten voor erfgoedverenigingen?

Het eerste deel van het programma bestaat uit een inleiding op de Omgevingswet en de rol van erfgoed. Hierbij worden de aspecten en begrippen in de Omgevingswet behandeld die voor erfgoedverenigingen van belang zijn. De deelnemers worden hier actief bij betrokken. Vragen tussendoor worden zeer op prijs gesteld.

In het tweede deel van het programma wordt op basis van een overzicht van de gemeenten waar al een omgevingsvisie is opgesteld en waar nog niet nader ingegaan op vragen als: Hoe ver is mijn gemeente al en wat kan ik op welke momenten doen om het belang van erfgoed voor het voetlicht te brengen? Met wie moet je daarvoor in contact treden en hoe doe je dat? Welke kansen zijn er en wat is zonde van de moeite? In deze cursus krijg je een duidelijk antwoord op deze vragen. Bij dit onderdeel zijn vooral de leden van de erfgoedverenigingen aan het woord. Belangrijke vragen hierbij zijn: wat gebeurt er al, wat zijn de effecten, wat kan er beter, hoe zal het – door de Omgevingswet – anders moeten en hoe doen we dat dan of hoe kunnen we dat dan doen? Heemschut zal de uitwisseling van gedachten en ideeën begeleiden.

Voor wie, waar en wanneer

Training voor archeologische en historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties

Docent: Hans Buis (Heemschut) 
Datum: 17 april 2024
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Prijs: gratis
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 25

Het cursusaanbod voor erfgoedorganisaties wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland.

Aanmelden

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.