Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
14 juni

Nationale Archeologiedagen: strandarcheologie op het Banjaardstrand

Op vrijdag 14 juni zijn van 13.00 tot 15.30 uur archeologen en strandzoekers van het team Strandarcheologie Zeeland aanwezig op het Banjaardstrand in Kamperland. Bij strandpaviloen de Banjaard vertellen zij wat er op de stranden van de gemeenten Noord-Beveland en Veere aan archeologisch materiaal gevonden kan worden en waar je op moet letten als je mee wilt zoeken. Heb jij al eerder iets gevonden op een Zeeuws strand en ligt dat nu bij jou thuis? Neem het mee en laat het zien!

Romeins Zeeland

Tweeduizend jaar geleden hoorde Zeeland bij het Romeinse Rijk. De kustlijn liep toen anders. Waar nu zee is lagen vroeger gebouwen en militaire forten uit de Romeinse tijd. Ook lagen er dorpen uit de ijzertijd en de middeleeuwen. Er is weinig van bekend. Maar er spoelen wel geregeld kleine resten aan op het strand, zoals stukjes aardewerk, vuurstenen werktuigen of fragmenten van dakpannen. Sommige fragmenten hebben zelfs een stempel van de Romeinse marine. Daarom wordt gedacht dat ergens aan de kust bij Vrouwenpolder een Romeins vlootstation lag.

Zoek met ons mee

De onderzoekers van het team Strandarcheologie Zeeland willen onder andere dat Romeinse vlootstation terugvinden. Zij hebben jouw hulp nodig om de puzzelstukjes samen te voegen.

Heb je iets gevonden op het strand en ligt dat nu bij jou thuis? Laat het ons weten! Wij kunnen kijken of het gaat om bijvoorbeeld een vuurstenen schrabber of pijlpunt uit de steentijd, een kookpot uit de ijzertijd, een Romeinse dakpan of drinkbeker of misschien wel een Merovingisch kommetje. Geef het door aan Meldpunt Erfgoed Zeeland. We zijn blij met elke melding!

Waar en wanneer

Datum: vrijdag 14 juni 2024
Tijd: 13.00 - 15.30 uur
Locatie
: Banjaardstrand, bij strandpaviljoen de Banjaard in Kamperland
Parkeren: betaald op parkeerplaats Banjaard

Voor de strandarcheologiemiddag op het Banjaardstrand hoef je je niet vooraf in te schrijven.

Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen worden jaarlijks op drie dagen georganiseerd voor een groot publiek. Dit jaar vallen de activiteiten op 14, 15 en 16 juni. Kijk op archeologiedagen.nl voor het landelijke programma en de activiteiten uitgesplitst per provincie. In Zeeland worden er op meerdere plaatsen activiteiten georganiseerd.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Martijn van Poecke, sectorhoofd Erfgoed en Ruimte Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 881 / +31 (0)6 25 72 65 41
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.