Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
11 juni

Verhalen ophalen - Oral History

Wat kan je doen wanneer iemand naar je toe komt met een goed erfgoedverhaal? Welk stappenplan doorloop je om zo'n verhaal vast te leggen en wat heb je daarvoor nodig? En wat kan je doen met de verhalen die je verzamelt? Hoe kan je ze bijvoorbeeld in je museum presenteren? Dat gaan we deze dag aan de hand van twee workshops leren. Aan het eind van de dag heb je een stappenplan in handen om zelf meteen mee aan de slag te gaan.

Programma

Tijdens deze cursus ga je in twee workshops aan de slag met oral history. Samen doorlopen we een checklist over het opnemen van collectie-interviews, gemaakt door de RCE en het Knooppunt Sprekende geschiedenis. Met dit stappenplan in handen gaan we bij de volgende workshop creatief aan de slag rondom de vraag: hoe kan ik oral history interviews presenteren. Daarnaast zal het Bevrijdingsmuseum inspirerende voorbeelden delen van oral history projecten in hun museum.

Aan de orde komen onderwerpen als:

  • Waarvoor kan je oral history interviews gebruiken?
  • Interviewhouding en interviewtechniek
  • Voor- en nadelen van vragenlijsten en topiclijsten
  • Belang van context en Oral history als (historische) bron
  • Verschillende manieren om oral history aan het publiek te presenteren

Deelnemers aan deze cursus wordt gevraagd om een casus mee te brengen waar ze praktisch mee aan de slag kunnen op deze dag. De casus kan bestaan uit een vraag die binnenkomt, een presentatie die je wil maken waarvoor je oral history wilt gebruiken of een interview dat je hebt gehouden of wilt gaan houden.

Voor wie, waar en wanneer

Medewerkers en vrijwilligers die iets met 'sprekende geschiedenis' willen gaan doen binnen hun erfgoedorganisatie.

Docent: Saskia Moerbeek / Myrthe Kroes (Sprekende Geschiedenis)
Datum:
11 juni 2024
Tijd:
10.00 – 16.30 uur
Locatie:
Bevrijdingsmuseum Zeeland, Coudorp 41, Nieuwdorp
Prijs:
€ 20,00 (excl. btw)
Aantal deelnemers:
minimaal 6, maximaal 12

Het cursusaanbod voor erfgoedorganisaties wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland.

Aanmelden

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.