Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
13 november t/m 29 november 2024

Cursus Groen en landschappelijk erfgoed in beweging

Deze tweedaagse cursus is door Erfgoed Zeeland samen met de ErfgoedAcademie ontwikkeld voor overheidsmedewerkers in de provincie Zeeland die werkzaam zijn binnen het erfgoed, RO, groen, RES en klimaatadaptatie, landschap/landelijk gebied bij gemeenten, provincie, omgevingsdiensten, waterschap en/of terrein beherende organisaties.

Wat je moet weten over deze cursus

De waardering voor de door mensenhanden aangelegde groene buitenruimte neemt toe. Tegelijkertijd doen zich steeds meer bedreigingen voor die het groene erfgoed en de cultuurlandschappen raken. Het is de uitdaging deze om te zetten in kansen.

Groen erfgoed levert een wezenlijke bijdrage aan een goede en gezonde omgevingskwaliteit; een van de primaire doelstellingen van de Omgevingswet. Groen kan een belangrijke rol vervullen in de energietransitie en in de (door)ontwikkeling van het landelijk gebied. Dit ‘levende’ erfgoed is divers, denk maar aan parken (openbaar en particulier), tuinen, plantsoenen, begraafplaatsen en vooral aan het Zeeuwse cultuurlandschap. En dit ‘levende erfgoed’ is dus ook continu in ontwikkeling en vraagt dus om een eigen aanpak en benadering. Een deel van het groene erfgoed heeft de status van rijksmonument, en veel groen en landschappelijk erfgoed ‘worstelt’ met bescherming- en ontwikkelingsvraagstukken. 

Na afloop van deze tweedaagse cursus kun je groen en landschappelijk erfgoed beter herkennen en daarmee (nog) beter beleid ontwikkelen voor (wettelijke) bescherming. En kun je beter inspelen op actuele ontwikkelingen. Je kunt een constructieve bijdrage leveren aan het herkennen van meekoppelkansen voor het behoud en de zorgvuldige omgang met groen erfgoed binnen actuele thema’s in de fysieke leefomgeving. Denk daarbij aan recreatie, energietransitie, de klimaatdoelstellingen en circulaire landbouwtransitie. 
Kortom: je draagt actief bij aan het beter behouden, beschermen, beleven en benutten van het kostbare en unieke groene erfgoed in Zeeland. 

Onderwerpen die op 13 november aan de orde komen:
Wat is groen en landschappelijk erfgoed? Hoe herken je dit? Hoe inventariseer je, hoe waardeer je en hoe behoud en bescherm je dit? 

Onderwerpen die op 29 november aan de orde komen: 
Planologische borging van groene (landschappelijke) waarden en de rol van groen erfgoed bij actuele opgaven. 

Voor wie?

Dit is een maatwerkcursus, specifiek bestemd voor ambtenaren in de provincie Zeeland die werkzaam zijn binnen het erfgoed, RO, groen, RES en klimaatadaptatie, landschap/landelijk gebied bij gemeenten, provincie, omgevingsdiensten, waterschap en/of terrein beherende organisaties.

Waar en wanneer?

Locatie 13 november 2024: Maartenskerk, Wemeldinge
Locatie 29 november 2024: Erfgoed Zeeland, Middelburg
Docent: Carla Scheffer
Tijd: 09.30 - 16.30 uur
Kosten: € 495,00 (incl. lunch)
Aantal deelnemersminimaal 20, maximaal 30

Meld je aan

Delen

Peter Zwemer

Ik ben Peter Zwemer, adviseur erfgoed bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Peter Zwemer, adviseur erfgoed Mail Stuur me een mail Of bel me: (0)118 670 605 / +31 (0)6 25 72 67 34

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.