Ontdek de bunkers langs de Zeeuwse kust tijdens Bunkerdag
Bunkerdag in Zeeland
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Zeeland van groot strategisch belang vanwege haar ligging aan de Noordzee en de monding van de Westerschelde, die toegang gaf tot de haven van Antwerpen. De provincie was het toneel van hevige gevechten, zoals tijdens de Slag om de Schelde. Vandaag de dag zijn de bunkers die daarvan getuigen stille monumenten van een bewogen verleden. Tijdens Bunkerdag openen in maar liefst vijftien bunkers in de provincie, is er een uitgebreid programma met re-enactment, historische voertuigen, zendamateurs en speurtochten voor kinderen.
Bekijk onderstaand bericht en ontdek de opengestelde bunkers in Burgh-Haamstede, Zoutelande, Dishoek, Middelburg, Vlissingen en Groede!
Bekijk de promovideo
In teken van 80 jaar vrijheid
Tijdens deze tiende editie van Bunkerdag herdenken en vieren we dat Nederland tachtig jaar geleden werd bevrijd. We staan stil bij het belang van vrijheid - toen én nu, en de ingrijpende gevolgen die de bouw van de Atlantikwall had. Naast de bunkerbezichtigingen zijn er door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Je krijgt de kans om bunkers te bezoeken die normaal gesloten blijven. Er zijn rondleidingen en wandelingen waarbij gidsen vertellen over de geschiedenis van de bunkers en de gevolgen voor de omgeving. Acteurs verkleed als soldaten laten zien hoe het leven er in oorlogstijd uitzag, en oude legervoertuigen rijden op verschillende plekken rond. Ook zijn er diverse exposities ter ere van 80 jaar bevrijding en vele filmvertoningen met originele beelden uit die tijd. Voor kinderen zijn er diverse speurtochten.
Wat is de Atlantikwall?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde nazi-Duitsland een verdedigingslinie langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. Deze zogenoemde Atlantikwall liep helemaal van Noorwegen tot aan de grens met Spanje, over een lengte van zo’n 5000 kilometer. Het verbindt tienduizenden bunkercomplexen en andere verdedigingswerken met elkaar. Ook in Nederland werden op strategische plekken langs de kust honderden bunkers, tankmuren en loopgraven aangelegd. Dit had grote gevolgen: veel bewoners werden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor de bouw van deze verdedigingswerken. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting in een vesting, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn.
Meer weten?
Kijk op www.bunkerdag.nl voor meer informatie over alle deelnemende locaties en het volledige programma. Tickets zijn op de dag zelf te koop, met één ticket kun je alle bunkers bezoeken.