Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
09 oktober

Dialectvertellers voor fabel gezocht

Het project “de noordenwind en de zon in Zeeland” wil het dialect van enkele Zeeuwse plaatsen vastleggen door dialectsprekers de fabel van Aesopus over de noordenwind en de zon te laten inspreken. Deze fabel is wereldwijd in een aantal dialecten en talen vertaald. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd voor de Franse dialecten in de atlas sonore des languages régionales.

De fabel wordt gebruikt door IPA (International Phonetic Association) om allerlei taalvariëteiten te illustreren. De fabel luidt als volgt:

De noordenwind en de zon waren erover aan het redetwisten wie de sterkste was van hun beiden. Juist op dat moment kwam er een reiziger aan, die gehuld was in een warme mantel. Ze kwamen overeen dat degene die het eerst erin zou slagen de reiziger zijn mantel te doen uittrekken de sterkste zou worden geacht. De noordenwind begon toen uit alle macht te blazen, maar hoe harder hij blies, hoe dichter de reiziger zijn mantel om zich heen trok. Uiteindelijk gaf de noordenwind het op. Daarna begon de zon krachtig te stralen, en hierop trok de reiziger onmiddellijk zijn mantel uit. De noordenwind moest dus wel bekennen dat de zon van hen beiden de sterkste was.

Oproep voor deelname

We zijn nog op zoek naar Zeeuwen die de korte fabel van Esopus over de noordenwind en de zon willen inspreken in hun eigen dialect. Dat kan via de smartphone. Mail naar intzeeuws@erfgoedzeeland.nl voor de tekst van de fabel en de richtlijnen. De gegevens worden toegevoegd aan een grote Europese website. Zie de link hieronder.

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, vrijwilliger streektalen Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 25 72 67 38
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.