Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
08 januari

Treurig jaar voor Zeeuwse musea in 2020: 55% minder bezoekers

2020 was een droevig jaar voor de musea in Zeeland. De musea moesten 15 weken van het jaar missen door de noodgedwongen sluiting tijdens de lockdowns. De zomer verliep voor de meeste musea nog behoorlijk goed, maar groepsbezoek bleef uit en vrijwel alle publieksevenementen in 2020 gingen niet door. Ruim 260.000 mensen brachten een bezoek aan de 51 Zeeuwse musea die Zeeland rijk is. Dat is minder dan de helft van het jaar ervoor.

Inventarisatie

Uit een recente inventarisatie van Erfgoed Zeeland blijkt dat de bezoekcijfers het afgelopen jaar met meer dan de helft zijn gedaald. In totaal hebben slechts 260.978 mensen een museum in Zeeland bezocht. De landelijke cijfers laten een nog grotere daling van 65% zien, van bijna 33 miljoen naar 9 miljoen. Met daarin flinke uitschieters naar beneden, vooral in de Randstad, waar de grote musea maar een kwart van het aantal bezoekers van het jaar daarvoor haalden.

Afgezien van de gedwongen sluiting, konden musea minder bezoekers tegelijkertijd ontvangen en waren sommige musea minder dagen open omdat het grootste deel van hun vrijwilligers in de risicogroep valt. Ook het groepsbezoek is compleet weggevallen. Geen busreisjes naar het museum, geen schoolklassen; een enorme aderlating voor alle musea.

Sluiting

Halverwege maart kwam de eerste sluiting door COVID-19. De musea moesten noodgedwongen tot 1 juni (11 weken) dicht. In november was de tweede sluiting en moesten de musea twee weken dicht. De derde verplichte sluiting vanaf half december maakte een abrupt einde aan het toch al miserabele museumseizoen. Veel musea hadden nog allerlei activiteiten voor de kerstvakantie gepland, maar deze gingen helaas niet door. De sluiting loopt nog door tot 19 januari in het nieuwe jaar. In totaal moesten de musea maar liefst 15 weken hun deuren sluiten in 2020.

Voorzieningen

Er werden diverse voorzieningen in de musea aangebracht om te voldoen aan de eisen van het museumprotocol voor corona. Hierdoor voelden bezoekers zich veilig genoeg om het museum toch te blijven bezoeken. Musea met kleine ruimtes moesten wel even puzzelen om een goede en veilige routing te creëren waar bezoekers elkaar niet tegen konden komen. Daarnaast moesten bezoekers voor een museumbezoek vooraf reserveren. Dit werd door het publiek goed opgepakt, maar is wel een belemmering voor spontaan bezoek.

Goede zomer

Zeeland was in 2020 erg in trek als vakantiebestemming. Tijdens de zomermaanden wist het publiek de musea gelukkig goed te vinden. Het goede zomerseizoen gaf de musea nog een beetje glans, maar het was bij lange na niet voldoende om de resultaten enigszins in de buurt van het normale niveau te brengen.

Noodsteun

In deze uitzonderlijke tijden hebben musea het moeilijk. Ze missen inkomsten uit entreegelden, horeca, museumwinkel en publieksevenementen, maar de vaste lasten lopen gewoon door. Veel musea teren flink in op hun reserves en houden dat niet lang vol.
Het kabinet heeft in verband met de coronapandemie extra steunpakketten voor cultuur uitgetrokken. De middelen zijn decentraal aan gemeenten beschikbaar gesteld om de lokale culturele infrastructuur te ondersteunen. Gemeenten kunnen met deze middelen de meest noodlijdende musea in hun regio ondersteunen in deze uitzonderlijke tijden. Belangrijk is dat de noodsteun terecht komt bij degene die het momenteel het hardst nodig hebben om hun hoofd boven water te houden.

Stijgende lijn

Het zal nog wel even duren voor de musea uit het dal klimmen. Op dit moment geldt voor hen vooral overleven en hoop houden op betere tijden. Als de musea straks weer open mogen, zullen zij wederom alle bezoekers figuurlijk met open armen ontvangen. Ze staan klaar om iedereen een onvergetelijke dag te bezorgen in een veilige omgeving. Steun het museum in de buurt en breng er vooral een bezoek aan wanneer het weer kan.

Zeeland telt 51 prachtige musea. Samen vertellen ze verhalen die verwonderen, verbazen en ontroeren, ook in deze uitzonderlijke periode. Musea vertellen ons verhalen uit het verleden, verbinden dat met het nu en bieden perspectief op de toekomst.

Overzicht bezoekcijfers

Bekijk hieronder de bezoekcijfers van de 51 musea. 

Download het bestand Bezoekcijfers Zeeuwse musea 2016-2020

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.