Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
28 mei

Mammoetbotten opgebaggerd in Gat van Ossenisse

In het Gat van Ossenisse, de Zeeuwse Westerscheldegeul ten noordwesten van Ossenisse in Oost-Zeeuws-Vlaanderen, zijn in maart 2021 door Rijkswaterstaat mammoetbotten opgebaggerd. De botresten, van groot en klein formaat, zijn daarna overgebracht naar het Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg.

Datering onbekend

Voor deze botten hebben we geen specifieke datering, maar dit soort dieren liepen hier nog rond ten tijde van de eerste ‘mensen’ die in Zeeland, waaronder de Neanderthaler, de moderne mens of - zoals bij een nogal bijzondere vondst van de een kaak in Ellewoutsdijk - een afstammeling van beide menssoorten. 

Botten van prehistorische dieren worden vaker aangetroffen bij baggerwerkzaamheden, maar spoelen ook wel eens aan op het strand als gevolg van zandsuppletie.

Restanten van mammoetbotten opgebaggerd in 2021 in het Gat van Ossenisse.
Pijl naar links
  • Restanten van mammoetbotten opgebaggerd in 2021 in het Gat van Ossenisse.

    Restanten van mammoetbotten opgebaggerd in 2021 in het Gat van Ossenisse.

Pijl naar rechts
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.