Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
01 januari

Bouwhistorisch onderzoek weegbrug Viane

Erfgoed Zeeland verzorgt met enige regelmaat (kleine) bouw- en cultuurhistorische onderzoeken en verkenningen, veelal voor de Zeeuwse overheden. Deze opnames omvatten onderzoek naar de bouw-, gebruiks- en/of cultuurgeschiedenis van een object, complex of structuur. Hieruit komt naar voren welke elementen uit de geschiedenis nog aanwezig zijn, die vervolgens als basis dienen voor een waardestelling. De diepgang en richting van de opname is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Zo is een bouw- of cultuurhistorisch onderzoek veelomvattender dan een bouw- of cultuurhistorische verkenning (quick scan), die een opname op hoofdlijnen is.

Weegbrug Viane

Een voorbeeld van een opname die Erfgoed Zeeland heeft verricht is de bouwhistorische verkenning naar de historische waarden en de bouwkundige staat van de weegbrug van Viane. Deze weegbrug is gelegen nabij het voormalige getijdehaventje van de buurtschap Viane op Schouwen-Duiveland. De opname werd in juli 2020 uitgevoerd in opdracht van het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland. Aanleiding was de matige onderhoudsstaat van de weegbrug, die eigendom is van waterschap Scheldestromen. In navolging op de bevindingen en aanbevelingen uit het rapport heeft waterschap Scheldestromen in maart 2021 het houten dek van de weegbrug met behoud van de cultuurhistorische waarden laten vervangen.

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.