Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
19 mei

Zware funderingen aangetroffen bij grondwerkzaamheden in Tholen

In mei 2022 heeft Erfgoed Zeeland in opdracht van de gemeente Tholen archeologische waarnemingen verricht aan de Kaaij te Tholen, na vondstmeldingen van een zware fundering en andere muurresten door aannemer MVOI. Ter plekke werden in opdracht van DNWG sleuven gegraven ten behoeve van de aanleg van een waterleiding.

In een sleufje trof men een deels aangesmeerde bakstenen muurrest aan, waarvan de zijkanten aan de onderzijde uit blokken natuursteen bestaan. De afmetingen van de blokken zijn 22 x ? x 12 centimeter (l x b x h). De muur is verder opgebouwd met rode en gele bakstenen. De baksteenformaten wijzen op een datering in de late middeleeuwen, waarschijnlijk in de 14e eeuw. De muur is zeker 1.70 meter breed en minimaal 1.90 meter diep ten opzichte van het straatniveau. De muur loopt nog dieper door. Waarschijnlijk is het een deel van de laatmiddeleeuwse Waterpoort, die ongeveer op die plek moet hebben gestaan.
In dezelfde sleuf waren ook nog muurresten en een deel van een plavuizen vloer van een woonhuis uit de 18e eeuw zichtbaar. Mogelijk vormden de plavuizen de vloer van een keldertje. De muur kan - gezien oude kaarten - van de voorgevel van het huis zijn geweest. De huizenrij is in de jaren dertig van de vorige eeuw gesloopt.

In een andere sleuf, die tot in de Bebouwdendam is gegraven, kwamen restanten van een oud bakstenen riool tevoorschijn. In het profiel van de sleuf was dit muurwerk over een lengte van minimaal 2.75 meter zichtbaar.

Na goed overleg met alle hierboven genoemde partijen is besloten de werkzaamheden tijdelijk stil te leggen, zodat goede afspraken konden worden gemaakt voor het geval bij de uitbreiding van de sleuven nieuwe archeologische resten worden aangetroffen en zijn er afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de middeleeuwse muurresten bij het vervolg van de werkzaamheden niet beschadigd zullen worden.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.