Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
22 juli

Museum Het Warenhuis: kennis en netwerk verbreden

Museum Het Warenhuis in Axel neemt deel aan Reizen in de Tijd door Zeeland, waardoor het museum haar kennis en netwerk kan verbreden. Het project staat nog in de startblokken, maar educatievrijwilligster Petra de Hamer neemt ons er alvast vol enthousiasme in mee. Het museum is gevestigd in twee rijksmonumenten: een woonhuis uit 1909 en een winkelpand uit 1920, met elkaar verbonden door een aanbouw uit 2014. Een paar honderd meter verderop kunnen bezoekers de watertoren en molen van Axel bezoeken, ook rijksmonumenten. Aan aanbod dus geen gebrek. Maar dit ruime aanbod vormt ook een valkuil voor de erfgoedinstelling. “We hebben zoveel moois te bieden, waardoor we door de bomen het bos niet meer zien”, legt Petra uit. “Het is dus heel fijn dat we professionele hulp krijgen bij het ontwikkelen van nieuwe lessen.”

Uitbreiding van de mogelijkheden

Museum Het Warenhuis gaat samen met basisschool Laureyn in Philippine onder leiding van ontwikkelaar Eva Luijkx aan de slag om het educatieaanbod uit te breiden. “We hebben nu voor elke bouw, dus groep 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8, een aanbod”, legt Petra uit. “Maar komt een basisschool bijvoorbeeld met groep 7 langs, en het jaar daarop met groep 8, dan zien en leren deze kinderen twee keer hetzelfde. Dat is jammer, want er valt enorm veel te ontdekken in ons museum. We zijn dus blij dat we nu ons aanbod kunnen gaan uitbreiden.” Het Warenhuis gaat aan de slag met het thema ‘Eten’.  Het museum geeft een kijkje in het leven op het Land van Axel. Het museum laat zien hoe de lokale bevolking tussen circa 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte. Voeding en water spelen daarin een belangrijke rol.

In dit project worden we ‘gedwongen’ om vanuit het perspectief van de basisscholen te kijken; wat willen zíj graag terugzien in onze educatielessen? Petra de Hamer educatievrijwilligster

Betere promotie bij basisscholen

Het project Reizen in de Tijd door Zeeland is voor elke erfgoedinstelling interessant maar kan vooral veel betekenen voor kleinere erfgoedorganisaties. Uiteraard op het gebied van het educatieaanbod, maar volgens Petra ook op het gebied van promotie. “Omdat we een kleiner museum zijn, is het lastig om basisscholen actief te bereiken en te motiveren om ons te bezoeken. In dit project worden we ‘gedwongen’ om vanuit het perspectief van de basisscholen te kijken; wat willen zíj graag terugzien in onze educatielessen? Op deze manier sluiten onze lessen straks goed aan op de wensen van de scholen. Hierdoor kunnen we ons aanbod veel beter op de kaart zetten en bereiken we uiteindelijk meer basisscholen.”

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Daniëlle Otten, adviseur presentatie en participatie. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Danielle Otten, adviseur presentatie en participatie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 604 / +31 (0)6 25 72 67 35

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.