Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
27 september

Wat is een fieldlab?

In september 2022 voerde een studente communicatie van de HZ University of Applied Sciences een kort onderzoekje uit naar fieldlabs. Wat is een fieldlab, hoe gaat deze te werk, wie is de doelgroep? Waarom dook deze term vooral op tijdens de coronapandemie? En kan Erfgoed Zeeland wat met een fieldlab?

Geen bedrijf maar een begrip

Fieldlab is eigenlijk een ander woord voor een omgeving waarin organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment. Het woord ‘fieldlab’ heeft het afgelopen jaar voor veel verwarring gezorgd. Het woord fieldlab werd populair onder evenementen tijdens coronatijd.

Hierdoor dachten veel mensen dat fieldlab een organisatie was. Dit is echter niet waar, fieldlab is geen bedrijf maar een begrip. Evenementen wilden tijdens de pandemie zogenaamde ‘testevenementen’ de wereld in brengen om erachter te komen of de coronabesmettingen toenamen tijdens zo’n evenement.

Fieldlabs tijdens corona

Tijdens de coronapandemie zijn er veel verschillende fieldlabs ontstaan op het gebied van evenementen, waar bijvoorbeeld werd onderzocht hoeveel publiek er bij een voetbalwedstrijd aanwezig mocht zijn. Ook heeft de reisbranche verschillende proefvakanties georganiseerd waarbij er werd gekeken naar het gedrag van reizigers. Ook restaurants, cafés, musea en theaters hebben dergelijke experimentele fieldlabs georganiseerd.

Proeftuin

De betekenis van het woord fieldlab kan ook in breder perspectief worden getrokken. Het kan ook worden gezien als een terrein waarop iets nieuws wordt uitgeprobeerd of ontwikkeld. Fieldlab is in Nederland oorspronkelijk ontstaan als synoniem voor het woord proeftuin. In een proeftuin werden in deze zin van het woord proeven gedaan met tomaten en paprika’s.

Uiteindelijk doken er in Nederland steeds meer fieldlabs op en nu is het woord niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Inmiddels zijn er op verschillende plaatsen fieldlabs verrezen. Een fieldlab als herbestemmingsmogelijkheid zou zeker meegenomen kunnen worden voor monumentale gebouwen.

Smart Industry

Smart Industry is een programma in Nederland met de meeste fieldlabs door het hele land. Ze helpen partners om hun bedrijven te digitaliseren. Het programma is in 2014 opgericht door het ministerie van Economische Zaken.

In de afgelopen jaren is Smart Industry met vijftig fieldlabs gestart. Het richt zich op de toepassing van nieuwe technologieën en op de scholing - het ‘leven lang ontwikkelen’ - van mensen die in de beroepspraktijk met de innovatieve smart industry-oplossingen aan de slag gaan.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Saskia Buitenkamp, communicatiemedewerker en coördinator van de website van Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Saskia Buitenkamp, communicatiemedewerker Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 884 / +31 (0)6 25 72 67 33
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.