Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
14 maart

Onbekend maakt onbemind

In Sint-Maartensdijk wordt al meer dan een jaar gerestaureerd aan de oude monumentale boerderij De Grote Muiterij. Onder begeleiding van eigenaar Hans Smeenk voeren studenten werkzaamheden uit voor onder andere aannemersbedrijf Cauwenborgh.

Het project

Halverwege 2021 is gestart met het restaureren van de boerderij, die uit het jaar 1760 dateert. In het voortraject hielp een leerlinge van de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw van Scalda al mee aan het voorbereiden van deze restauratie. Vervolgens is een leerling van de opleiding Timmeren gestart op dit Restauratie Opleidingsproject. Deze leerling heeft meegeholpen aan het waterdicht maken van het casco, door het restaureren van het dak en de goten van het woongedeelte. Daarnaast leert op dit project een ervaren metselaar, onder begeleiding, het vak restauratiemetselen.

Vakantiewerk

Omdat er onder de studenten aanvankelijk te weinig belangstelling was voor de restauratie is een oproep op Facebook geplaatst. Jongeren die vakantiewerk wilden doen op dit project konden zich melden. Ook is een excursie georganiseerd voor een vmbo-school. Drie jongeren toonden vervolgens belangstelling. Ze krijgen nu van eigenaar Hans ‘les’ in het zagen, schaven en steken met beitel. ‘Onbekend maakt onbemind’, de titel zegt het al: je moet het eerst gedaan hebben om te weten of het wat voor je is.

Enthousiast

Het woongedeelte van de boerderij komt in de afwerkfase terecht. Het was lastig om een stukadoor te vinden die ervaring heeft met minerale mortels. Daarom werd contact gelegd met een enthousiaste, kwalitatief goede stukadoor, die hierin weliswaar nog niet ervaren is, maar wel bereid bleek een cursus te volgen over het werken met minerale mortels, zodat hij dit vak ook kan beoefenen. Daarnaast is er op dit project ook een leerling schilderen gestart, die ervaring heeft met restauratiewerken.

Laten we hopen dat de leerlingen die op dit project ervaring opdoen en enthousiast zijn geworden voor het restauratievak, hun weg ook in de toekomst in dit vak blijven vinden.

Het woongedeelte van boerderij De Grote Muiterij waar het ROP-project plaatsvindt. 1/2
Een leerling van de restauratieopleiding schaaft met de hand het profiel voor een nieuwe deur. 2/2
Pijl naar links
  • Het woongedeelte van boerderij De Grote Muiterij waar het ROP-project plaatsvindt.

    Het woongedeelte van boerderij De Grote Muiterij waar het ROP-project plaatsvindt.

  • Een leerling van de restauratieopleiding schaaft met de hand het profiel voor een nieuwe deur.

    Een leerling van de restauratieopleiding schaaft met de hand het profiel voor een nieuwe deur.

Pijl naar rechts

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.