Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
01 juni

In memoriam Bas Oele

Op 29 maart 2023 is Bas Oele op 91-jarige leeftijd overleden. Bas is vanaf 1967 als archeologisch veldtechnicus werkzaam geweest voor de eerste provinciaal archeoloog, J.A. Trimpe Burger. Later was hij verbonden aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten, waar hij werkte voor de archeologen R.M. van Heeringen en E. Vreenegoor. Hij heeft een grote staat van dienst en hij heeft veel betekend voor de archeologie en het dialectonderzoek in Zeeland. Na zijn pensionering in 1997 volgde archeoloog Hans Jongepier hem op.

Een aantal van onze (oud-) collega's hebben nauw samengewerkt met Bas, die al in de jaren zeventig van de vorige eeuw begon toen hij als archeologisch veldtechnicus werkte voor J.A. Trimpe Burger. Ook na zijn pensioen in 1997 bleef Bas een vraagbaak voor informatie over oud onderzoek in Zeeland en bleef hij belangstelling tonen voor de ontwikkelingen in de Zeeuwse archeologie.

Een aantal mooie en waardevolle herinneringen over Bas zijn hieronder opgenomen:

"In 2004 heeft Bas alle artikelen die hij had geschreven gedigitaliseerd en gebundeld in het boek ‘Wat ik schreef in vijfendertig jaar over archeologie, natuur en cultuur in Zeeland’, een eigen uitgave van zijn hand. Ook die bundel is door mij vele malen geraadpleegd als een Fundgrube van de archeologie van de vorige Zeeuwse generatie. En was iets niet duidelijk dan kon je Bas altijd bellen en kreeg je tekst en uitleg en nog een mooi verhaal toe! De bundel werd vooral verspreid op CD, maar Bas heeft ook er ook enkele van geprint en ingebonden. Ik kreeg van hem een gedrukt exemplaar aangeboden met voorin de handgeschreven tekst ‘Voor Robert - Voor alle vriendschap - Bas’." - Robert van Dierendonck. 

"Bas en Koos (zijn vrouw), ‘altijd samen’. Ze waren gezamenlijk actief voor de Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectonderzoek en voor de productie van het kwartaalblad Nehalennia dat de Vereeniging uitgaf met de Werkgroep Historie en Archeologie van het Zeeuws Genootschap. Het was nog de tijd van de offsetdruk; de pagina-opmaak deed Bas, geassisteerd door Koos, op het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten (PDB) aan de Balans. De stroken met uitgetikte kopij en de illustraties werden daar op de tekentafel gesneden en in het stramien op dun karton geplakt. Soms ging het mis en dwarrelde een tekststrook weg, vóór hij kon worden ingevoegd. Nu en dan kon je Bas en Koos dus aantreffen, kruipend onder de burelen, op zoek naar de verdwenen opmaakstrook. Meestal kwam het goed en kon de strook alsnog worden ingeplakt, nadat hij keurig ‘gestreken’ was." - Jan Kuipers

"Pas in Zeeland leerde ik Koos beter kennen en kwam ik erachter dat ze eigenlijk een twee-eenheid vormden. Op bezoek gaan bij Bas en Koos was altijd een feest, vooral vanwege de prachtige verhalen en anekdotes uit zijn rijke archeologieverleden. Heel indrukwekkend was het verhaal over hoe Bas en Koos de Watersnoodramp van 1953 hebben meegemaakt." - Robert van Dierendonck. 

Een mooi mens heeft ons verlaten.

Koos en Bas Oele tijdens de Open Monumentendag in 2013 bij de Meestoof in Kapelle.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.