Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
29 juni

Terugblik Netwerkmiddag Omgevingswet | 2023

1 januari 2024 wordt de Omgevingswet definitief van kracht en ook op het gebied van erfgoed veranderen er een aantal zaken. Erfgoed Zeeland organiseerde daarom op donderdag 29 juni een netwerkmiddag rondom het thema Omgevingswet en erfgoed. De netwerkmiddag was speciaal voor beleidsmedewerkers erfgoed en ruimtelijke ordening van Zeeuwse gemeenten. Elf van de dertien gemeenten waren aanwezig. Zij werden bijgepraat door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Gelders Genootschap en Fast-Fox over de wijzigingen die de nieuwe wet met zich meebrengt.

Veranderingen

Om op te frissen wat er zoal verandert op het gebied van erfgoed, gaf Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een presentatie over cultureel erfgoed en de Omgevingswet. Hierin werd naast de veranderingen ook besproken welke acties gemeenten nog moeten ondernemen tijdens de transitieperiode tot 2030 én voor 1 januari 2024. Zo moeten gemeenten een adviescommissie instellen én de leden hiervan benoemen voor 1 januari 2024. Deze commissie vervangt de monumentencommissie. Wil je weten aan welke eisen gemeenten moeten voldoen? Neem dan de lijsten van minimale acties van de VNG en de RCE door.

Monumenten en hun omgeving

Na een kaartspel waarbij deelnemers aan het denken werden gezet over verschillende denkrichtingen onder de Omgevingswet, hield Martin van Bleek van het Gelders Genootschap een presentatie over de omgeving van het monument. In het Verdrag van Granada (1985) is bepaald dat niet alleen monumenten, maar ook hun omgeving gereguleerd moet worden. Onder de Omgevingswet worden gemeenten verplicht om aantasting van deze omgeving te voorkomen, als het monument daar door aangetast of ontsierd wordt. De handreiking van het Gelders Genootschap vind je op haar website.

Vergunningsprocessen

Ten slotte gaf Martijn Snel van Fast-Fox een presentatie en live-demonstratie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO); deze gaat Ruimtelijkeplannen.nl, het Omgevingsloket Online en het Activiteitenbesluit Internet Module vervangen. Als mede-ontwikkelaar van dit stelsel gaf hij een demonstratie over hoe de vergunningsprocessen werken in het DSO.

Martijn Snel van Fast-Fox gaf een presentatie en live-demonstratie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). 1/3
Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaf een presentatie over erfgoed en de Omgevingswet. 2/3
De aanwezige beleidsmedewerkers erfgoed en ruimtelijke ordening tijdens de netwerkmiddag Omgevingswet. 3/3
Pijl naar links
  • Martijn Snel van Fast-Fox gaf een presentatie en live-demonstratie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

    Martijn Snel van Fast-Fox gaf een presentatie en live-demonstratie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

  • Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaf een presentatie over erfgoed en de Omgevingswet.

    Marjolein Woltering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaf een presentatie over erfgoed en de Omgevingswet.

  • De aanwezige beleidsmedewerkers erfgoed en ruimtelijke ordening tijdens de netwerkmiddag Omgevingswet.

    De aanwezige beleidsmedewerkers erfgoed en ruimtelijke ordening tijdens de netwerkmiddag Omgevingswet.

Pijl naar rechts

Al met al was het een geslaagde netwerkmiddag! Was je niet aanwezig, maar wil je toch de presentatieslides ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Peter Zwemer.

Peter Zwemer

Ik ben Peter Zwemer, adviseur erfgoed bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Peter Zwemer, adviseur erfgoed Mail Stuur me een mail Of bel me: (0)118 670 605 / +31 (0)6 25 72 67 34

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.