Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
28 november

Samen nieuwe vrijwilligers vinden

Een van de grootste uitdagingen voor veel erfgoedverenigingen is het vinden van nieuwe vrijwilligers. Vanuit het landelijke Platform Vrijwillige Inzet / Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) werd daarom speciaal een training ontwikkeld: ‘Expeditie Nieuwe Gezichten’. Tijdens deze training ga je op zoek naar nieuwe gezichten voor jouw organisatie, waarbij je op een andere manier naar je huidige vrijwilligers maar óók naar potentiële nieuwe vrijwilligers leert kijken.

Expeditie Nieuwe Gezichten

Verschillende adviseurs bij Erfgoed Zeeland zijn getraind om deze expeditie te kunnen geven. Hij wordt gegeven binnen ons jaarlijkse cursusaanbod, maar kan ook in een persoonlijk traject worden gegeven. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op, samen kijken we wat bij jullie wensen past. Ook kan er via de Vrijwilligerswerk Academie een digitale e-learning gevolgd worden: Vrijwilligerswerk Academie.

Algemene tips voor het werven van meer en nieuwe vrijwilligers

Ook via deze weg delen we graag een aantal tips met jullie. Zo kunnen jullie een begin maken met het vinden van nieuwe vrijwilligers en jullie huidige vrijwilligers behouden.

Koester de vrijwilligers die je hebt


Tip 1: Je huidige vrijwilligers zijn je beste ambassadeurs

Vrijwilligers zetten zich met veel enthousiasme in voor je organisatie en kunnen hier vaak ook vol passie over vertellen. Laat ze dat ook doen! Zo zien potentiële nieuwe vrijwilligers wie er al bij je organisatie werken, wat voor werk ze doen en hoe ze dat vinden. Dat geeft een ander beeld dan het lezen van een vacaturetekst. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vrijwilligers in het zonnetje zetten op social media.
 • Actiefoto’s van je vrijwilligers gebruiken bij vacatureteksten (in plaats van bijvoorbeeld de voorkant van je museum)
 • Organiseer een kennismakingsochtend waarop je vrijwilligers bezig zijn met hun klussen en laat potentiële nieuwe vrijwilligers vrijblijvend kennismaken én meedoen. Vraag ze daarna of er iets was dat ze aansprak, misschien willen ze nog eens vrijblijvend meelopen.
 • Vraag je vrijwilligers om mee te denken over inwerktrajecten en vraag ze ook om die te begeleiden als ze dat leuk vinden.


Tip 2: Investeer in je vrijwilligers

Mensen groeien en ontwikkelen zich graag. Jouw vrijwilligers natuurlijk ook! Misschien willen ze eens iets anders proberen binnen de organisatie, een ander talent benutten, iets bijleren of hun vaardigheden op een bepaald vlak vergroten. Zorg dat daar mogelijkheden voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan:


Tip 3: Wat je aandacht geeft, groeit

Geef je vrijwilligers iets extra’s. Heb aandacht voor je vrijwilligers en laat ze weten dat je ze op prijs stelt. Dit kan natuurlijk middels een compliment, door ze om hun mening te vragen over bepaalde zaken of door ze af en toe iets extra’s te geven. Denk aan:

 • een kerstpakket
 • vrijwilligersuitjes
 • gratis toegang tot tentoonstellingen of evenementen
 • Museumpas Zeeland / vriendenpas museum

Zorg voor een open blik

Een hypersociale, flexibel inzetbare duizendpoot voor 40 uur per week. Die wil iedereen wel als vrijwilliger. Helaas - daar lopen er weinig van rond. Dus ontwikkel een open blik. Misschien heb je alleen in de zomervakantie extra hulp nodig, wil je gewoon de balie eens opknappen met een kluskampioen of kunnen de socials ook vanuit huis beheerd worden. Kortom: kijk naar wat er wél kan.


Tip 4: Spreek mensen aan op hun interne motivatie

Zoek in plaats van een ‘vrijwilliger’ een ‘verhalenverteller’, ‘zeeheld’, ‘cijferwonder’ of ‘kunstliefhebber’. Zo spreek je mensen aan op hun intrinsieke motivatie. Niemand wil vrijwilliger worden, maar je talenten wil je wél graag benutten!


Tip 5: Sta open voor nieuwe ideeën

Sta open voor nieuwe ideeën, zowel vanuit je huidige vrijwilligers als vanuit mensen van buitenaf:

 • Organiseer een brainstorm met je vrijwilligers.
 • Ga het gesprek aan met buitenstaanders die een suggestie doen over je organisatie; misschien willen ze hun idee zelf wel uitvoeren.
 • Zorg dat er een goede sfeer heerst waar fouten maken mag. Dat geeft een veilige basis, waarin ruimte is om te experimenteren en innoveren.


Tip 6: Wat heb je te bieden

Begin niet met wat je nodig hebt, maar met wat je kan bieden:

 • sociale contacten
 • werkervaring opdoen
 • gezelligheid
 • bezig blijven
 • oefenen met de taal
 • mensen helpen
 • kerstpakket
 • cursussen volgen
 • meedoen in de maatschappij


Tip 7: Probeer eens iets anders

Ga buiten de gebaande paden wat betreft je zoektocht naar nieuwe vrijwilligers. Als wat je altijd hebt gedaan inmiddels niet veel nieuwe vrijwilligers meer oplevert, probeer dan eens wat anders. Misschien vind je hieronder een nuttige tip over waar je je vrijwilligersvacatures kan delen:

 • Leg flyers en posters neer in het buurthuis, bij huisartsen in de wachtkamer, of zelfs in lokale verzorgingshuis -hun bewoners zijn vaak niet zo makkelijk te mobiliseren, maar hun familieleden wel!
 • Probeer (lokale) online vacaturebanken te vinden waar je je vacatures kan plaatsen, zoals:
 • Werk samen met andere erfgoedorganisaties om nieuwe en andere vrijwilligers te vinden. Misschien heeft de klusploeg van bijvoorbeeld een ander museum uit dezelfde gemeente vaak een rustig programma in de zomermaanden, en kunnen jullie dan juist hulp gebruiken bij het opbouwen van een nieuwe tentoonstelling. Ga gewoon een keer het gesprek aan om de mogelijkheden te verkennen.
 • Zoek andere partijen om mee samen te werken. Denk aan:
  • opleidingen in de buurt (recreatie, toerisme, commerciële opleidingen, dienstverlening, administratie, vormgeving, techniek, kunstklas middelbare school);
  • lokaal AZC;
  • sociale werkbedrijven (Orionis Walcheren, De Zuidhoek (Schouwen-Duiveland), Dethon (Zeeuws-Vlaanderen) en De Betho (Bevelanden en Tholen)).


Tip 8: Wat heb je écht nodig?

Kijk anders naar tijdsinvestering. Misschien zijn er bepaalde taken die maar een kleine tijdsinvestering behoeven. Voor een schoonmaak- of opruimklus hoef je echt niet een vrijwilliger te hebben die elke week beschikbaar is. Soms kan dit ook vorm worden gegeven in bijvoorbeeld een project via NLDoet. En misschien bevalt het zo, dat ze zich uiteindelijk alsnog aanmelden voor een andere klus of zelfs een langduriger vrijwilligersfunctie.

Heb je een specifieke vraag hierover? Neem dan contact met ons op, we helpen graag!

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Carolien Fokke, adviseur bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Carolien Fokke, adviseur erfgoed Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 25 72 67 36
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.