Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
13 december

Archeologische begeleiding rioleringswerk in Aardenburg

In het najaar van 2023 heeft Erfgoed Zeeland de rioleringswerkzaamheden in de Herendreef in Aardenburg archeologisch begeleid. In opdracht van de gemeente Sluis is daar de oude riolering verwijderd en een nieuwe aangebracht. Het doel van het onderzoek was bewoningssporen vanaf de prehistorie tot en met de nieuwe tijd vast te leggen. Uit al deze perioden konden namelijk archeologische resten en/of sporen worden verwacht.

Enkele fragmenten

Het onderzoek heeft evenwel geen grote hoeveelheid vondsten opgeleverd. In het onderzochte gebied is sprake van een ophogingspakket van gemiddeld 1.80 meter dik. Dit pakket kan als een dikke bewoningslaag worden geïnterpreteerd, waarin hier en daar materiaal uit de middeleeuwen en de nieuwe tijd aanwezig was. Er zijn enkele fragmenten aardewerk, enkele bakstenen en wat stukken leisteen uit verzameld.

De laag rust op een zandrug, die door de wind is afgezet aan het eind van de laatste ijstijd, circa 11.000 jaar geleden. In de top van het zand zijn geen archeologische resten uit de prehistorie aangetroffen.

Verder waren in de rioleringssleuf de wal en de binnen- en buitengracht van het westelijke ravelijn van de zeventiende-eeuwse vestingwerken van Aardenburg zichtbaar.

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.