Terugblik Netwerkdag Erfgoed en Klimaat | 2024
Bedreigingen en kansen
In de eerste presentatie werd het onderwerp door Gertjan de Boer van de RCE geïntroduceerd. Na een inleiding over klimaatverandering legde hij met verschillende voorbeelden uit wat de bedreigingen voor cultureel erfgoed zijn door klimaatverandering. Denk hierbij aan schade aan landschap en monumenten door droogte, bodemdaling, zeespiegelstijging of extreem weer. Aan de andere kant biedt erfgoed kansen bij klimaatadaptatie. Door naar oude kaarten te kijken, kun je veel leren over het bodemgebruik, watersystemen en keuzes uit het verleden. Ook werd ingegaan op de klimaatstresstesten en het doel om erfgoed hierin meer naar voren te laten komen.
Oude kaarten
Hierna volgde een presentatie van historisch geograaf en GIS-specialist Wim Ligtendag. Hij heeft door zijn werk veel ervaring met het gebruik van oude kaarten. Zo onderzocht hij in opdracht van Rijkswaterstaat de ontwikkeling van de Noordzeekust tussen 1600 en 1750 met behulp van kaartmateriaal. Tegenwoordig is hij bezig met een onderzoek naar de bewonings- en bedijkingsgeschiedenis van Zeeland Beoostenschelde. Hierbij werd dieper ingegaan op Sint Philipsland, het geboortedorp van Wim, maar ook een van de twee casussen na de pauze.
Workshops
Na de pauze werd de groep in tweeën gesplitst. De helft ging aan de slag met een stedelijke casus (Goes), de ander helft met een landelijke casus (Sint Philipsland). In één workshop werd uitgelegd hoe je van oude kaarten kunt leren om richting de toekomst. In de andere ronde werd bekeken hoe klimaatverandering het cultureel erfgoed in het casusgebied bedreigt. Hierbij werd gebruik gemaakt van de nieuw ontwikkelde Kaart klimaatrisico’s voor Nederlands erfgoed. Voor meer uitleg over deze kaart, klik hier.
Na afloop van de workshops kwamen we weer bij elkaar voor een gezamenlijke afsluiting en borrel. Met 22 enthousiaste deelnemers kijken wij terug op een geslaagde middag, waarbij bijna alle Zeeuwse gemeenten aanwezig waren en er een goede wisselwerking was tussen de medewerkers op het gebied van erfgoed en klimaat.