UNESCO Global Geopark-keurmerk voor Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta
Unieke regio
Nergens ter wereld is de wisselwerking tussen mens en water - de samenwerking én de tegenwerking - nog zo zichtbaar in het landschap als in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk, en verdient alle aandacht die een Geoparkstatus biedt.
Verhalen
Het unieke en veelzijdige gebied herbergt talloze plekken die in geologisch of cultuurhistorisch opzicht van belang zijn. Achter die plekken gaan vele verhalen schuil over het landschap en de rijke cultuurhistorie. Deze verhalen komen samen in zes overkoepelende verhaallijnen die inspireren om het gebied verder te ontdekken. Erfgoed Zeeland heeft deze verhalen opgetekend.
50 miljoen jaar jong
Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw, gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan).
Internationaal keurmerk voor geologie
Een erkenning als UNESCO Geopark is een keurmerk dat internationale aandacht schenkt aan het geologisch erfgoed van een gebied, en de daarmee samenhangende cultuurhistorie. Dit geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme dan ook meer kans op (Europese) fondsen. UNESCO hecht ook veel belang aan de educatie, de lokale tradities en de holistische aanpak van de geoparken.
Ontdek het zelf
Wandel of fiets een van de vele interessante routes om het Unesco Global Geopark Schelde Delta te ontdekken.
Foto bovenaan deze pagina: Kapelse Moer in de lente (fotograaf Marcelle Davidse).