Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
29 mei

Retranchement onthult startpunt nationale, Canadese wandelroute

Op 29 mei is in Retranchement een ‘Vector of Memory’ onthuld door de kinderburgemeester van de gemeente Sluis en de oudste en jongste bewoner van het dorp. De Vector markeert het startpunt van de nieuwe wandelroute ‘In de Voetsporen van de Canadese Bevrijders’, onderdeel van de Liberation Route Europe. Tijdens de bijeenkomst volgde de primeur dat Europese subsidie is ontvangen voor uitbreiding van de route. Vanaf 2025 kunnen de Canadese bevrijders worden gevolgd van Normandië naar Duitsland. De feestelijke avond werd afgesloten met opening van de foto-expositie ‘1940-1945 Retranchement-Terhofstede’ in Dorpshuis D’Ouwe Kerke

‘Vector of Memory’ in Retranchement

In heel Europe markeren grote en kleine ‘Vectors of Memory’ belangrijke gebeurtenissen langs de Liberation Route Europe. Wie de QR-code op de Vector in Retranchement scant, leest het verhaal van de brug die de Royal Canadian Engineers eind oktober 1944 bouwden over het Uitwateringskanaal. De ‘Hickman Bridge’ werd vernoemd naar hun gesneuvelde
sergeant.

Klik hier om te zoeken
De 'Vector Of Memory' in Retranchement, onthuld op 29 mei 2024.
De 'Vector Of Memory' in Retranchement, onthuld op 29 mei 2024.

De 'Vector Of Memory' in Retranchement, onthuld op 29 mei 2024.

Wandelen in voetsporen van Canadese bevrijders

De nieuwe route loopt dwars door Nederland, van Zeeland naar Groningen, en vertelt over de belangrijke rol van Canadese militairen bij de bevrijding van Nederland. Met aandacht voor de nauwe samenwerking met andere legers, zoals de Polen, Britten en Fransen. Ook wordt stil gestaan bij hoe burgers de strijd beleefden. De route maakt deel uit van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Meer dan 10.000 kilometer aan routes langs plekken en verhalen in heel Europa die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes en vertellen onderweg over historische plekken.

Klik hier om te zoeken
De eind oktober 1944 gebouwde ‘Hickman Bridge’, vernoemd naar sergeant Hickman. Foto For Freedom Museum, Knokke-Heist.
De eind oktober 1944 gebouwde ‘Hickman Bridge’, vernoemd naar sergeant Hickman. Foto For Freedom Museum, Knokke-Heist.

De eind oktober 1944 gebouwde ‘Hickman Bridge’, vernoemd naar sergeant Hickman. Foto For Freedom Museum, Knokke-Heist.

Canadese wandelroute van Normandie naar Duitsland

Tijdens de bijeenkomst in Retranchement maakte Marc Kocken, lid raad van toezicht van LRE Foundation, bekend dat Europese subsidie is ontvangen voor uitbreiding van de Canadese route. Vanaf 2025 kan de hele opmars van de Canadese bevrijders worden gevolgd van Normandië tot aan Noord-Duitsland. Met onderweg vele verhalen die vertellen over de strijd die Canadese soldaten leverden voor onze vrijheid. De internationale, Canadese route wordt gerealiseerd door Juno Beach Centre, For Freedom Museum, Liberation Route France en LRE Foundation. Namens de Canadese Ambassade sprak Militair Attaché col. Marc Lafortune zijn waardering uit voor het initiatief.

Samenwerking

LRE Foundation werkt bij de realisatie van de landelijke wandelroute en de Vector of Memory in Retranchement onder andere samen met Erfgoed Zeeland en Provincie Zeeland. Het project wordt ondersteund door Vfonds en diverse provincies, gemeenten en andere fondsen. De onthulling van de Vector of Memory werd georganiseerd in samenwerking met Gemeente Sluis, Dorpsraad Retranchement en Dorpshuis d’Ouwe Kerke.

 

Foto bovenaan deze pagina: onthulling van vector in Retranchement. Foto LRE Foundation.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Het vergroten van de publieke belangstelling voor het Zeeuwse erfgoed en het vermarkten ervan is belangrijk. Daar ligt ook mijn expertise. Ik werk hiervoor graag samen met partners en met het samenwerkingsverband Zeeuwse Ankers.

Marc Kocken, sectorhoofd Erfgoed en Publiek / coördinator Zeeuwse Ankers Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 889 / +31 (0)6 15 18 68 78
Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.