Terugblik Zeeuwse Erfgoed Coöperatie Erfgoedvrijwilligersdag
Inspirerend programma
De middag bood een inspirerend programma: de vrijwilligers werden welkom geheten door wethouder Peter Hoek van de Gemeente Tholen en voorzitter Piet Bruinooge van de Zeeuwse Erfgoed Coöperatie nam ons mee in de waarde van het Zeeuwse erfgoed. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om onze geschiedenis te koesteren en de schat aan erfgoed die we in Zeeland herbergen. Met een indrukwekkend aantal monumenten per inwoner behoort Zeeland tot een van de rijkst bedeelde provincies van Nederland op het gebied van erfgoed. Het behoud en delen van deze culturele rijkdom met toekomstige generaties is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarin de inzet van vrijwilligers onmisbaar is.
Aansluitend nam Fred van den Kieboom gemeentearchivaris en beleidsmedewerker erfgoed van de Gemeente Tholen ons mee in de participatieve aanpak van het erfgoedbeleid in Tholen. In samenspraak met de inwoners zijn gemeentelijke monumenten benoemd, kregen bewoners de kans om hun erfgoedwensen te uiten, en hebben leerlingen van het Calvijn College het wachthuisje gerestaureerd. Door samen de kansen te zien en te benutten is het erfgoedbeleid van Tholen uitgegroeid tot een inspirerend voorbeeld voor heel Zeeland. Deze gezamenlijke inspanning toont de kracht van participatie en samenwerking binnen de gemeenschap.
Sfeerimpressie
Excursies
Daarna werden er verschillende excursies aangeboden:
- Rondleiding Stadhuis van Tholen: Een kans om meer te leren over de verdronken stad Reimerswaal.
- Stadswandeling Tholen: Een verkenning van de charmante straten en historische gebouwen van de stad, met verhalen over de rijke historie van Tholen.
- Rondleiding funerair erfgoed en bezoek restauratie rijksmonument: Een unieke gelegenheid om meer te ontdekken over de begraafplaatsen en grafmonumenten in de regio, terwijl je fietsend de omgeving verkent met nog een bezoek aan de restauratie van rijksmonument hofstede de Plantage.
- Rondleiding Grote Kerk en molen De Hoop: Een kans om twee iconische locaties te bezoeken en meer te leren over hun culturele en historische betekenis.
Deze excursies boden deelnemers een inspirerende manier om het erfgoed van Tholen in al zijn facetten te ervaren en de verbinding met de lokale geschiedenis te versterken.
Borrel en ervaringen uitwisselen
Aan het einde van de dag was er de gelegenheid om gezellig na te praten tijdens de borrel. Dit was een mooi moment voor deelnemers om ervaringen uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en de opgedane kennis te bespreken in een informele setting. De sfeer was ontspannen en het enthousiasme onder de vrijwilligers was voelbaar, wat bijdroeg aan een geslaagde afsluiting van een inspirerende dag vol erfgoedactiviteiten. De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door de gemeente Tholen en Erfgoed Zeeland. Bedankt aan alle vrijwilligers voor hun inzet en passie voor ons prachtige erfgoed. Samen houden we het erfgoed levend!