Terugblik Zeeuwse Archeologiedag 2024
Verloop van de ochtend
Geheel volgens traditie waren de eerste gasten er al vroeg bij, ruim voor de start van de dag. Wilco Blaak, directeur van Erfgoed Zeeland, zorgde als dagvoorzitter voor een vloeiend verloop.
De eerste lezing was een verrassing: Martijn van Poecke van Erfgoed Zeeland onthulde het nieuwe logo van het project Beach Archaeology. Het logo laat een Romeins oorlogsschip in volle vaart zien en is gebaseerd op een sgraffitto (krastechniek) op de bodem van een Romeinse wrijfschaal, opgegraven in Domburg.
De tweede lezing werd verzorgd door Karel-Jan Kerckhaert van Erfgoed Zeeland, die het publiek meenam naar Hengstdijk. Hier werd samen met vrijwilligers een archeologisch onderzoek uitgevoerd, op zoek naar de middeleeuwse oorsprong van Hengstdijk.
Na een korte pauze gingen Simone Bloo van BAAC en Bert van der Valk van AWN ’s-GRAVENhage dieper in op het IJzertijd-aardewerk dat werd gevonden op het Banjaardstrand. Hoe kijkt een specialist naar IJzertijd-aardewerk? Kunnen we zeggen waar dat aardewerk vandaan komt?
Verloop van de middag
Na de lunch presenteerde Susanne Moerman (IDDS) de resultaten van het veldonderzoek naar een middeleeuwse woonheuvel in Cadzand, gevolgd door Els Coppens van Artefact, die een zegelstempel uit Aria Zuid in Goes belichtte en hoe de zegelstempel en het verhaal erachter een inspiratie vormden voor de projectontwikkelaar van het gebied.
Het tweede deel van de middag bracht een internationaal tintje met zich mee. Alexander Lehouck, van de gemeente Koksijde in België, presenteerde het veldonderzoek naar een Merovingisch grafveld in Koksijde. Maarten Larmuseau van de Katholieke Universiteit Leuven sloot het lezingenblok af met de resultaten van het DNA-onderzoek van dit grafveld, met intrigerende uitkomsten over de identiteit en herkomst van de mensen die er begraven lagen.
Markt en napraten
Na de lezingen was er volop gelegenheid om te netwerken tijdens de markt. Deelnemers gingen in gesprek met de onderzoekers, konden vondstmateriaal bekijken en vasthouden. Puttekeningen en rapporten lagen klaar om in te zien. Dit nieuwe element van de Zeeuwse Archeologiedag werd goed ontvangen en zorgde voor verdiepende gesprekken.
Markt en borrel vloeiden in elkaar over. Zo was er volop gelegenheid om na te praten en kennis te maken.
Met dank aan de sprekers en de aanwezigen kunnen we terugkijken op een leerzame en gezellige dag, die wederom het belang van archeologie onderstreepte.