Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Agenda
27 september

Waar onze woorden vandaan komen

Vrijdag 27 september 2019 organiseren de Stichting Johan Hendrik van Dale en Erfgoed Zeeland een lezing in Sluis over de herkomst van Zeeuwse dialectwoorden. In deze lezing neemt Veronique De Tier, adviseur streektalen van Erfgoed Zeeland, de toehoorders mee naar een ver verleden toen nog niet al onze (Zeeuwse) woorden waren gevormd. Waar komt bijvoorbeeld het woord zwin vandaan? En wat is de oorsprong van de uitdrukking 'iemand de brede veertien opgaon'?

Ontstaansgeschiedenis

We staan er niet altijd bij stil, maar de woorden die we in het Nederlands en in het Zeeuws gebruiken hebben elk hun eigen ontstaansgeschiedenis. Weet u wat de herkomst is van het woord zwin is? Je ooit afgevraagd waarom we een lieveheersbeestje een pimpampoentje en een vlinder een uultje of een beuterkapelle noemen? Waar hebben we al die woorden aan ontleend? Waarom lijken sommige woorden op Engelse woorden? heeft het Latijn van de Romeinen hier sporen achtergelaten in de taal? In deze lezing komt u het een en ander te weten over de herkomst van onze Zeeuwse woorden. 

Stel een vraag

Vraagt u zich al lang af waar een bepaald woord vandaan komt? Stuur het gerust in bij uw aanmelding en misschien kent u op het eind van de lezing het antwoord.

Programma

De lezing wordt gegeven door Veronique De Tier, adviseur streektalen erfgoed Zeeland/UGent. Jan Hamelink zorgt voor de muzikale omlijsting. Veel over de etymologie van Zeeuwse woorden is te vinden in het woordenboek dat Frans Debrabandere in 2001 schreef over de herkomst van de Zeeuwse woorden.

Waar en wanneer

Datum: vrijdag 27 september 2019
Locatie: Raadzaal van het Belfort, Groote Markt 1 in Sluis
Tijd: 19:30 uur (inloop) 20:00 uur (aanvang)
Reserveren: VVV Sluis
Toegangskosten: 5 euro

Aanmelden

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.