Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Agenda
11 maart

Lezing: Mijn moeder zei altijd ...

“A je mensen wil leren kennen, mo je d’er een erfenisse mie verdeêlen” of “Luk ’t vandaege nie, dan merrege". Wie kent deze uitspraken niet? Veronique De Tier, adviseur streektalen van Erfgoed Zeeland, houdt op 27 maart 2020 een lezing over Zeeuwse volkswijsheden in het Belfort in Sluis. De lezing is onderdeel van de Wereldverteldag in Zeeland.

Tegeltjeswijsheden

Uitspraken als “Luk ’t vandaege nie, dan merrege" worden ook wel ‘tegeltjeswijsheden’ genoemd, omdat het korte, prikkelende wijsheden zijn die op een gemakkelijke manier over te dragen zijn van generatie op generatie. Ze komen voor in alle toonaarden en lengtes. Sommige overbezorgd of belerend, andere spits of grappig en vaak heel lokaal verankerd.

De lezing, georganiseerd door Erfgoed Zeeland in samenwerking met Stichting Johan Hendrik van Dale, heeft een Zeeuws tintje omdat het vooral wijsheden zijn die in Zeeland zijn opgetekend of die in het Zeeuwse dialect zijn doorgegeven. De wijsheden of uitspraken die onder andere in de lezing aan bod zullen komen, vertellen ons iets over hoe we denken over geld, liefde, mensenkennis en opvoeding.

Sankie Koster zal in haar Zeeuwse dialect een verhaal vertellen dat aansluit bij het thema. 

Waar en wanneer

Waar: Belfort, Groote Markt 1, Sluis
Wanneer: vrijdag 27 maart 2020
Tijd: 20.00-22.00 uur 
Entree: 5 euro
Aanmelden: VVV Inspiratiepunt Sluis, +31 (0)117 461 700
of aanmelden via onderstaande knop. Vermeld je naam en het aantal personen. 
Ken je zelf dergelijke wijsheden, dan mag je ze altijd opgeven bij de inschrijving. Misschien komen ze dan wel in de lezing terecht!
Organisatie: Stichting Johan Hendrik van Dale en Erfgoed Zeeland

Deze lezing is onderdeel van de Wereldverteldag in Zeeland. Bekijk het volledige programma van deze vertelweek.

Aanmelden

Misschien ook interessant voor jou

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, adviseur streektalen Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 25 72 67 38