Informatie, advies en ondersteuning
Religieus erfgoed
Zeeland telt ongeveer 400 historische kerkgebouwen. Dat kan een vijftiende-eeuwse dorpskerk zijn, een negentiende-eeuwse parochiekerk of een twintigste-eeuws gebedshuis uit de wederopbouwperiode. De kerkgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor de kwaliteit en de identiteit van onze fysieke leefomgeving, maar ook voor de gemeenschappen waar ze naar verwijzen. De meeste geloofsgemeenschappen nemen in ledenaantal af. Daarmee komt ook het behoud van de kerken onder druk te staan.
Wat kunnen we voor je betekenen?
Erfgoed Zeeland adviseert overheden en kerkeneigenaren over de toekomst van het religieus erfgoed. Dat doen we onder meer door het opstellen van kerkenvisies en het uitvoeren van projecten als ‘Kerk, Krimp en Kans. Hiermee brengen we nieuwe wegen in kaart voor behoud en ontwikkeling van het religieus erfgoed. We verzamelen informatie over historische kerkgebouwen en methodieken en organiseren bijeenkomsten om informatie uit te wisselen.
Samen beschermen, benutten en beleven we het erfgoed
De problematiek rondom het behoud van de historische kerkgebouwen is groot. Samen met burgerlijke en kerkelijke overheden kijken we waar de mogelijkheden liggen. Daarbij werken we ook samen met particuliere organisaties binnen de Zeeuwse Erfgoed Coöperatie (ZEC).