Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
21 januari

Zeeuwse musea in trek

Museumjaar 2019 was wederom een goed jaar voor de Zeeuwse musea. Zo’n 584.000 mensen brachten een bezoek aan een van de 49 Zeeuwse musea. Veel musea bleven stabiel en hadden te maken met een lichte stijging of lichte terugloop.

De manifestatie 75 jaar Slag om de Schelde op 31 augustus in Terneuzen, waar veel Zeeuws-Vlaamse musea met een containerexpositie aan mee deden, leverde daar veel extra bezoekers op. Desalniettemin blijft het record uit 2018 met 593.000 bezoekers nog minimaal een jaar staan. Wellicht wordt dat record dit jaar wel gebroken. Een lichte terugloop van 1,5% is te overzien.

Inventarisatie

Uit een recente inventarisatie van Erfgoed Zeeland in Middelburg blijkt dat de bezoekcijfers het afgelopen jaar licht zijn gedaald met zo’n 9.000. In totaal hebben 583.716 mensen een museum in Zeeland bezocht. Als je het per regio bekijkt valt op dat er een toename te zien is in de regio’s Zeeuws-Vlaanderen (+9%) en De Bevelanden (+6%), terwijl de stijging in het recordjaar 2018 juist gold voor de regio’s Walcheren en Schouwen-Duiveland/Tholen.

Top 5 bezoekcijfers

Het totaal van de 49 Zeeuwse geïnventariseerde musea kwam uit op 583.716 bezoekers. Het Zeeuws Museum en Het Polderhuis zijn van plaats gewisseld ten opzichte van 2018. Terra Maris zakt een plaatsje en het muZEEum komt voor het eerst de top 5 binnen ten koste van Museum Stoomtrein Goes-Borsele.

De Top 5 van de bezoekersaantallen in 2019 zijn:

1. Watersnoodmuseum (97.434)
2. Zeeuws Museum (59.476)
3. Het Polderhuis, musea & meer (51.028)
4. muZEEum/Kazematten/Oranjemolen (46.238)
5. Terra Maris - museum voor natuur en landschap (39.660)

Publiekstrekkers

Het best bezochte museum was wederom het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Geen ander museum in Zeeland kan daar bij in de buurt komen. De lichte daling ten opzichte van 2018 is niet verwonderlijk omdat het museum bij de Nationale Herdenking in 2018, 65 jaar na de ramp, extra media-aandacht heeft gegenereerd, en daarmee extra bezoekers trok.
Publieksevenementen zoals de Museumweek en Open Monumentendag zorgden weer voor piekdagen in de musea. Er werden ook veel bezoeken geregistreerd met de Museumkaart. Landelijk neemt het bezoek met de Museumkaart al jaren toe en de groep kaarthouders wordt breder. Steeds meer gezinnen hebben een Museumkaart. De grootste stijging was te zien bij de Zeeuwse musea die regelmatig wisselingen in hun presentatie hebben of inzetten op evenementen en activiteiten binnen en buiten de muren van het museum (op lokale scholen, culturele markten, verzorgingshuizen ed.).

Stijgende lijn

Het Zeeuws maritiem muZEEum, dat ook de Kazematten en Oranjemolen in Vlissingen exploiteert, trok het afgelopen jaar een recordaantal van 46.238 bezoekers. Dat is 36% meer dan in 2018. De nieuwe openstelling en expositie over de Slag om de Schelde in de Oranjemolen, die gratis toegankelijk is, zorgde voor extra aanloop.
Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle noteert 9.648 bezoekers, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018. Dit is inclusief evenementen, waaronder de containerexpositie tijdens de manifestatie 75 jaar Slag om de Schelde op 31 augustus in Terneuzen. Hetzelfde geldt voor Oorlogsmuseum Gdynia in Axel. Zij trokken in totaal 12.474 bezoekers waaronder 5.200 bij de containerexpositie. Ook Het Bolwerk in IJzendijke en Museum Het Belfort in Sluis stegen flink en wijten dat aan extra activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Ook Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp steeg, ondanks dat zij in 2019 twee maanden dicht waren vanwege de vernieuwing/uitbreiding.
De flinke daling bij Het Polderhuis is te verklaren vanwege het ontbreken van tellingen van bezoekers tijdens evenementen.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Janneke de Wit, adviseur musea bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je. Voor digitaal museumadvies kun je ook terecht op museumconsulenten.nl.

Janneke de Wit, adviseur musea Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 886 / +31 (0)6 25 72 67 37

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.