Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
09 oktober

Database Zuidelijk-Nederlandse dialecten

Het instituut voor de Nederlandse Taal en de Universiteit Gent lanceerden op 30 september 2020 een nieuwe dialectapplicatie over de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Deze website toont dialectwoorden voor de Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialecten. Het Zeeuws-Vlaams wordt al jaren verwerkt in het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten en het zijn deze gegevens die nu ook online staan. Het nieuwe aan de website is dat je de gegevens direct op kaart kan laten zien.

Er komt nog meer

Behalve dialectwoorden opzoeken voor een bepaald begrip, kan je ook de betekenis van dialectwoorden opzoeken en de plaats waar dialectwoorden voorkomen. In de loop van 2021 zal ook het Woordenboek der Zeeuwse dialecten in de database worden opgenomen, zodat heel Zeeland op de kaart komt. Dat wordt nog een hele klus, want het Zeeuwse woordenboek is een alfabetisch gerangschikt woordenboek en de database werkt op basis van begrippen. Tot die tijd kunnen vooral Zeeuws-Vlamingen al genieten van deze nieuwe applicatie.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, vrijwilliger streektalen Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 25 72 67 38

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.