Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Nieuws
09 oktober

Database Zuidelijk-Nederlandse dialecten

Het instituut voor de Nederlandse Taal en de Universiteit Gent lanceerden op 30 september 2020 een nieuwe dialectapplicatie over de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Deze website toont dialectwoorden voor de Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialecten. Het Zeeuws-Vlaams wordt al jaren verwerkt in het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten en het zijn deze gegevens die nu ook online staan. Het nieuwe aan de website is dat je de gegevens direct op kaart kan laten zien.

Er komt nog meer

Behalve dialectwoorden opzoeken voor een bepaald begrip, kan je ook de betekenis van dialectwoorden opzoeken en de plaats waar dialectwoorden voorkomen. In de loop van 2021 zal ook het Woordenboek der Zeeuwse dialecten in de database worden opgenomen, zodat heel Zeeland op de kaart komt. Dat wordt nog een hele klus, want het Zeeuwse woordenboek is een alfabetisch gerangschikt woordenboek en de database werkt op basis van begrippen. Tot die tijd kunnen vooral Zeeuws-Vlamingen al genieten van deze nieuwe applicatie.

Delen

Misschien ook interessant voor jou

Kan ik je verder helpen?

Streektalen en dialecten fascineren me. Bij bijeenkomsten en presentaties merk ik dat de ‘eigen taal’ veel mensen interesseert, ook al spreken ze zelf geen dialect. Als adviseur streektalen werk ik graag samen met vrijwilligers. Interesse om iets met het dialect te doen? Neem dan contact met me op.

Veronique De Tier, adviseur streektalen Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 883 / +31 (0)6 25 72 67 38