Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws

Duurzame Monumenten adviseurs en Restauratiefonds werken samen

Het Nationaal Restauratiefonds (NRF) werkt vanaf 1 december 2020 samen met meerdere Duurzame Monumenten (DuMo) adviseurs eigenaren extra ondersteunen bij het kwalitatief verduurzamen van hun monument. Het Restauratiefonds vergoedt een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies. Met deze samenwerking wil het Restauratiefonds een bijdrage leveren aan de ambities uit het Klimaatakkoord om ook monumenten te verduurzamen.

Kwalitatief verduurzamen

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van monumenten. Om dit te realiseren met behoud van de monumentale waarden is een specifiek duurzaamheidsadvies van een DuMo-adviseurs van belang. Ook Stichting ERM, die onder meer de richtlijnen voor het kwalitatief verduurzamen van monumenten beheert, is bij de samenwerking betrokken. Zo volgen alle DuMo-adviseurs deze ERM-richtlijnen en worden de adviezen steekproefsgewijs door ERM getoetst. Op die manier zorgen alle betrokken organisaties dat een monumenteigenaar met een gerust hart zijn monument kan verduurzamen. 

Vergoeding duurzaamheidsadvies

Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen vergoedt het NRF een deel van het duurzaamheidsadvies van de betrokken DuMo-adviseurs. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type advies en bedraagt 50% van het factuurbedrag met een maximum van 1.000 euro.

Voor eigenaren van woonhuismonumenten in Zeeland kan dit advies ingewonnen worden bij Erfgoed Zeeland in de vorm van een duurzaam monumentenpaspoort. Voor het paspoort geldt een maximale vergoeding van 50% van het factuurbedrag met een maximum van 500 euro.

Betrokken DuMo-adviseurs

Het Restauratiefonds werkt op dit moment samen met de volgende DuMo-adviseurs: De Groene Grachten, Dijkoraad, Erfgoed Zeeland, Monumentenwacht Noord-Brabant, OOM Advies, Het Oversticht, BBN, Duurzz, Lakerveld ingenieurs & architectuurbureau, Walraad architecten, Veldman Rietbroek Architecten, Helix Bouwkundig Advies en Bureau Polderman. 

Voor een goede spreiding door het hele land zal het aantal adviseurs in de toekomst mogelijk nog worden uitgebreid.

Meer informatie

Meer informatie over de samenwerking en de voorwaarden voor de vergoeding is te vinden op restauratiefonds.nl/duurzaamheidsadvies.

In Zeeland kunnen eigenaren van woonhuismonumenten contact opnemen met DuMo-adviseur Wim Jakobsen voor vragen of meer informatie over het duurzaam monumentenpaspoort.

Delen

We helpen je graag verder

Het team Monumentenwacht van Erfgoed Zeeland bestaat uit deskundige en goed opgeleide monumentenwachters en adviseurs. Wij koppelen ervaring aan nieuwe inzichten en brengen specifieke kennis in. Afhankelijk van de vraag zal een van ons je verder helpen.

Wim Jakobsen, teamleider Monumentenwacht Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 610

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.