Duurzame Monumenten adviseurs en Restauratiefonds werken samen
Kwalitatief verduurzamen
Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van monumenten. Om dit te realiseren met behoud van de monumentale waarden is een specifiek duurzaamheidsadvies van een DuMo-adviseurs van belang. Ook Stichting ERM, die onder meer de richtlijnen voor het kwalitatief verduurzamen van monumenten beheert, is bij de samenwerking betrokken. Zo volgen alle DuMo-adviseurs deze ERM-richtlijnen en worden de adviezen steekproefsgewijs door ERM getoetst. Op die manier zorgen alle betrokken organisaties dat een monumenteigenaar met een gerust hart zijn monument kan verduurzamen.
Vergoeding duurzaamheidsadvies
Om de drempel voor monumenteigenaren te verlagen vergoedt het NRF een deel van het duurzaamheidsadvies van de betrokken DuMo-adviseurs. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het type advies en bedraagt 50% van het factuurbedrag met een maximum van 1.000 euro.
Voor eigenaren van woonhuismonumenten in Zeeland kan dit advies ingewonnen worden bij Erfgoed Zeeland in de vorm van een duurzaam monumentenpaspoort. Voor het paspoort geldt een maximale vergoeding van 50% van het factuurbedrag met een maximum van 500 euro.
Betrokken DuMo-adviseurs
Het Restauratiefonds werkt op dit moment samen met de volgende DuMo-adviseurs: De Groene Grachten, Dijkoraad, Erfgoed Zeeland, Monumentenwacht Noord-Brabant, OOM Advies, Het Oversticht, BBN, Duurzz, Lakerveld ingenieurs & architectuurbureau, Walraad architecten, Veldman Rietbroek Architecten, Helix Bouwkundig Advies en Bureau Polderman.
Voor een goede spreiding door het hele land zal het aantal adviseurs in de toekomst mogelijk nog worden uitgebreid.
Meer informatie
Meer informatie over de samenwerking en de voorwaarden voor de vergoeding is te vinden op restauratiefonds.nl/duurzaamheidsadvies.
In Zeeland kunnen eigenaren van woonhuismonumenten contact opnemen met DuMo-adviseur Wim Jakobsen voor vragen of meer informatie over het duurzaam monumentenpaspoort.