Shape wave Generated with Avocode. Group 3LineLineLineLineLineLine Generated with Avocode. Group 9Line 3Line 3Line 3Line 3
Informatie, advies en ondersteuning

Duurzaam monumenten-paspoort

Een woonhuismonument is bij uitstek al duurzaam, het gaat immers al een hele tijd mee. Maar hoe oud een monument ook is, energiebesparende aanpassingen zijn altijd mogelijk, al zullen die wel anders zijn dan bij een gewone woning. Niet alle maatregelen kunnen risicoloos worden uitgevoerd. Wat mag wel en wat niet? Waar is een vergunning voor nodig? Hoe voorkom je dat de constructie gaat rotten of schimmelen als je gaat isoleren? Kun je een warmtepomp toepassen? Het duurzaam monumentenpaspoort geeft inzicht in mogelijke maatregelen voor een energiezuinig monument, met inbegrip van duurzame energietechnieken.

Advies op maat

Het duurzaam monumentenpaspoort is een digitale rapportage over de huidige stand van zaken. Het geeft je als eigenaar een gedetailleerd beeld van de maatregelen die je kunt treffen om je woonhuismonument op een verantwoorde wijze te duurzamer te maken. Tegenover de voordelen van meer comfort en lagere energiekosten, staat de vanzelfsprekendheid dat de aanpassingen de monumentale waarden van het pand niet mogen aantasten en de maatregelen duurzaam moeten zijn, zonder schade op termijn.

Het duurzaam monumentenpaspoort maakt duidelijk waar de besparingskansen liggen, of er een vergunning nodig is en welke mogelijkheden er zijn om de verschillende maatregelen te financieren. In het paspoort vind je informatie over het pand zelf, het energieverbruik en de technische aspecten. Ter verduidelijking van de huidige thermische situatie bevat de rapportage ook warmtescans en foto's van de binnen- en buitenschil van je woonhuismonument.

De kern van het paspoort zijn de aanbevelingen, oftewel de duurzaamheidsmaatregelen die op je woonhuismonument van toepassing zijn. Die maatregelen variëren van betrekkelijk eenvoudig (het aanbrengen van isolerend (monumenten)glas, tochtstrippen, raamluiken en het goed inregelen van installaties), tot behoorlijk ingrijpend (dak-, gevel- en vloerisolatie). Ook toepassingsmogelijkheden van LED-verlichting, pelletkachels, lucht-warmtepompen en IR-verwarming komen aan bod. De aanbevelingen worden afgestemd op je wensen en ambities ten aanzien van je woonhuismonument.

Inventarisatie en inspectie

Energiebesparing, comfortverbetering, een gezond binnenklimaat; het zijn de meest belangrijke redenen om je woonhuismonument te verduurzamen. Door middel van een vragenlijst inventariseren we eerst je wensen en ambities. Daarna volgt een inspectie door onze speciaal hiertoe opgeleide monumentenwachters. Zij maken ter plekke foto’s, verzamelen gegevens over je pand en sporen met warmtecamera's de warmtelekken op. In een oogopslag is zo te zien waar de kritieke punten van je woonhuismonument zich bevinden.

Het advies maakt duidelijk waar de besparingskansen liggen, hoe deze op een verantwoorde wijze doorgevoerd kunnen worden, welke invloed dit heeft op het wooncomfort, of er een vergunning nodig is en welke mogelijkheden er zijn om de verschillende maatregelen te financieren. Het rapport kan bovendien een hulpmiddel zijn bij het aanvragen van de benodigde vergunning(en).

Oplevering en helpdesk

Het duurzaam monumentenpaspoort wordt opgeleverd in een overzichtelijke digitale omgeving. Voor paspoorteigenaren is er een helpdesk beschikbaar voor vragen en verdere toelichting na de oplevering van het rapport.

Voor wie

Het duurzaam monumentenpaspoort is bedoeld voor eigenaren van woonhuismonumenten in een stad of dorp.

Het duurzaam monumentenpaspoort is door Erfgoed Zeeland ontwikkeld in het kader van het project Duurzame Monumenten Zeeland. 

Tijdelijke korting!

Wil je een duurzaam monumentenpaspoort laten opstellen? Tijdelijk kan je nu een steuntje in de rug krijgen vanuit de RRE: de Regeling Reductie Energiegebruik. 

Meer over de subsidieregeling

Aanvraag duurzaam monumentenpaspoort

Persoonlijke gegevens




Gegevens bouwwerk





Kan ik je verder helpen?

Ik ben Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Rogier Havermans, sectorhoofd Bedrijfsvoering en Ondersteuning Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 888 / +31 (0)6 13 38 51 10