Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
12 november

Terugblik Zeeuwse Archeologiedag 2022

Op zaterdag 12 november 2022 werd voor de 22ste keer de Zeeuwse Archeologiedag, voorheen Zeeuwse AmateurArcheologen Dag (ZAAD) gehouden. Dit congres wordt jaarlijks georganiseerd door Erfgoed Zeeland, in samenwerking met de Provincie Zeeland en de AWN, de vereniging van vrijwilligers in de archeologie. De dag was bedoeld voor de archeologische vrijwilligers, maar ook professionele archeologen namen eraan deel. Gelukkig kon de bijeenkomst dit jaar weer fysiek gehouden worden, in het auditorium van de ZB| Bibliotheek van Zeeland. Met 68 deelnemers was de opkomst als vanouds weer hoog.

Verloop van de dag

Op het programma van dit jaar stonden een zestal lezingen, waarbij vooral aandacht werd besteed aan de meest recente onderzoeksresultaten.

Achtereenvolgens kwamen aan de orde:

 • Een opgraving bij Poortvliet, met prachtige resultaten uit de late ijzertijd, door Juanita Kiburg (ArteFact Zaamslag);
 • Archeologische vondsten van de voormalige ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerke bij Arnemuiden, door Albert Holland (AWN);
 • De resultaten van veldkarteringen bij Sint Kruis, waarbij vuurstenen voorwerpjes uit de steentijd van de oppervlakte van akkers zijn verzameld, door Alex Groosman (AWN) en Hans Jongepier (Erfgoed Zeeland);
 • De kracht van burgerparticipatie en de mogelijkheden binnen de archeologie, door Eva Kaptijn (Erfgoed Gelderland);
 • De verdronken dorpen in Zeeland, door Nathalie de Visser (Provincie Zeeland) en Hans Jongepier (Erfgoed Zeeland);
 • Een nieuw overzicht van de bewoningsgeschiedenis en landschapsontwikkeling van de provincie Zeeland en het Zeeuws kleigebied, door Axel Müller (ADC ArcheoProjecten, Amersfoort). Dit overzicht is een uitgave van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en is te boek gezet door meerdere medewerkers van het ADC. Het eerste exemplaar van het boek is tijdens de Archeologiedag overhandigd door Leonard de Wit van de RCE aan gedeputeerde Harry van der Maas.

Tijdens het verloop van de dag is voormalig provinciaal archeoloog Robert van Dierendonck uitgebreid in het zonnetje gezet, vanwege zijn geweldige inzet bij de eerdere 21 edities van de ZAAD.

Al met al was het een zeer geslaagde dag, waarbij zowel de vrijwilligers als de professionals aan hun trekken zijn gekomen. In totaal waren er 68 deelnemers, inclusief de sprekers. Na afloop van de lezingen kregen zij, onder het genot van een hapje en een drankje, de gelegenheid om hun laatste kennis uit te wisselen.

Sfeerimpressie van de dag

Juanita Kiburg tijdens haar lezing met op de achtergrond de deelnemer van de Zeeuwse Archeologiedag. 1/19
Juanita Kiburg van Artefact vertelt over het onderzoek in Poortvliet: schitterende schatten in het veen. 2/19
Albert Holland van AWN vertelt tijdens zijn lezing over de archeologische vondsten van de voormalige ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerke bij Arnemuiden. 3/19
Deelneemster in zaal met op de achtergrond een PowerPoint-presentatie. 4/19
Alex Groosman, voorzitter AWN vertelt tijdens zijn lezing met Hans Jongepier over een mesolithische vindplaats bij Sint-Kruis. 5/19
Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland vertelt over een mesolitische vindplaats bij Sint-Kruis tijdens zijn lezing met Alex Groosman. 6/19
Close-up van een notitieboekje op de schoot van iemand die een pen vasthoudt. 7/19
Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland. 8/19
Close-up van een dia van met archeologische vondsten uit een PowerPoint-presentatie. 9/19
Robert van Dierendonck spreekt de zaal toe tijdens de Zeeuwse Archeologiedag. 10/19
Alex Groosman en Ariane Lafort van de AWN overhandigen een bos bloemen aan Robert van Dierendonck. 11/19
Drie deelneemsters drinken koffie aan tafel tijdens de Zeeuwse Archeologiedag. 12/19
Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag aan de koffie. 13/19
Deelnemers in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland, luisteren naar een lezing tijdens de Zeeuwse Archeologiedag. 14/19
Eva Kaptijn van Erfgoed Gelderland vertelt tijdens de lezing erfgoed gezocht over de kracht van burgerwetenschap en de mogelijkheden binnen de archeologie - foto Niek Beeke.. 15/19
Nathalie de Visser van Provincie Zeeland vertelt over het platform verdronken dorpen en voorbeelden uit de praktijk - foto Niek Beeke. 16/19
Axel Müller van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort vertelt over het onderzoek naar de archeologische bewoningsgeschiedenis en landschapsontwikkeling van de provincie Zeeland en het Zeeuws kleigebied - foto Niek Beeke. 17/19
Close-up van de PowerPoint tijdens de lezing over verdronken dorpen met een kaart van Zeeland die aangeeft waar alle verdronken dorpen in Zeeland liggen - foto Niek Beeke. 18/19
Leonard de Wit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed overhandigt de onderzoekssynthese aan gedeputeerde Harry van der Maas - foto Niek Beeke. 19/19
Pijl naar links
 • Juanita Kiburg tijdens haar lezing met op de achtergrond de deelnemer van de Zeeuwse Archeologiedag.

  Juanita Kiburg tijdens haar lezing met op de achtergrond de deelnemer van de Zeeuwse Archeologiedag.

 • Juanita Kiburg van Artefact vertelt over het onderzoek in Poortvliet: schitterende schatten in het veen.

  Juanita Kiburg van Artefact vertelt over het onderzoek in Poortvliet: schitterende schatten in het veen.

 • Albert Holland van AWN vertelt tijdens zijn lezing over de archeologische vondsten van de voormalige ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerke bij Arnemuiden.

  Albert Holland van AWN vertelt tijdens zijn lezing over de archeologische vondsten van de voormalige ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerke bij Arnemuiden.

 • Deelneemster in zaal met op de achtergrond een PowerPoint-presentatie.

  Deelneemster in zaal met op de achtergrond een PowerPoint-presentatie.

 • Alex Groosman, voorzitter AWN vertelt tijdens zijn lezing met Hans Jongepier over een mesolithische vindplaats bij Sint-Kruis.

  Alex Groosman, voorzitter AWN vertelt tijdens zijn lezing met Hans Jongepier over een mesolithische vindplaats bij Sint-Kruis.

 • Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland vertelt over een mesolitische vindplaats bij Sint-Kruis tijdens zijn lezing met Alex Groosman.

  Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland vertelt over een mesolitische vindplaats bij Sint-Kruis tijdens zijn lezing met Alex Groosman.

 • Close-up van een notitieboekje op de schoot van iemand die een pen vasthoudt.

  Close-up van een notitieboekje op de schoot van iemand die een pen vasthoudt.

 • Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland.

  Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland.

 • Close-up van een dia van met archeologische vondsten uit een PowerPoint-presentatie.

  Close-up van een dia van met archeologische vondsten uit een PowerPoint-presentatie.

 • Robert van Dierendonck spreekt de zaal toe tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

  Robert van Dierendonck spreekt de zaal toe tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

 • Alex Groosman en Ariane Lafort van de AWN overhandigen een bos bloemen aan Robert van Dierendonck.

  Alex Groosman en Ariane Lafort van de AWN overhandigen een bos bloemen aan Robert van Dierendonck.

 • Drie deelneemsters drinken koffie aan tafel tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

  Drie deelneemsters drinken koffie aan tafel tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

 • Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag aan de koffie.

  Deelnemers Zeeuwse Archeologiedag aan de koffie.

 • Deelnemers in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland, luisteren naar een lezing tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

  Deelnemers in de zaal van de ZB| Bibliotheek van Zeeland, luisteren naar een lezing tijdens de Zeeuwse Archeologiedag.

 • Eva Kaptijn van Erfgoed Gelderland vertelt tijdens de lezing erfgoed gezocht over de kracht van burgerwetenschap en de mogelijkheden binnen de archeologie - foto Niek Beeke..

  Eva Kaptijn van Erfgoed Gelderland vertelt tijdens de lezing erfgoed gezocht over de kracht van burgerwetenschap en de mogelijkheden binnen de archeologie - foto Niek Beeke..

 • Nathalie de Visser van Provincie Zeeland vertelt over het platform verdronken dorpen en voorbeelden uit de praktijk - foto Niek Beeke.

  Nathalie de Visser van Provincie Zeeland vertelt over het platform verdronken dorpen en voorbeelden uit de praktijk - foto Niek Beeke.

 • Axel Müller van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort vertelt over het onderzoek naar de archeologische bewoningsgeschiedenis en landschapsontwikkeling van de provincie Zeeland en het Zeeuws kleigebied - foto Niek Beeke.

  Axel Müller van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort vertelt over het onderzoek naar de archeologische bewoningsgeschiedenis en landschapsontwikkeling van de provincie Zeeland en het Zeeuws kleigebied - foto Niek Beeke.

 • Close-up van de PowerPoint tijdens de lezing over verdronken dorpen met een kaart van Zeeland die aangeeft waar alle verdronken dorpen in Zeeland liggen - foto Niek Beeke.

  Close-up van de PowerPoint tijdens de lezing over verdronken dorpen met een kaart van Zeeland die aangeeft waar alle verdronken dorpen in Zeeland liggen - foto Niek Beeke.

 • Leonard de Wit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed overhandigt de onderzoekssynthese aan gedeputeerde Harry van der Maas - foto Niek Beeke.

  Leonard de Wit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed overhandigt de onderzoekssynthese aan gedeputeerde Harry van der Maas - foto Niek Beeke.

Pijl naar rechts

 

Deze bijeenkomst was onderdeel van ‘Online ontmoeten en ontwikkelen’, een project ter ondersteuning van erfgoedvrijwilligers in interprovinciaal verband. Het project is een samenwerking van het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland (OPEN) en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). Meer van dit soort bijeenkomsten en andere informatie vind je op erfgoedvrijwilliger.nl

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.