Shape LineLineLineLineLine Generated with Avocode. Line 3Line 3Line 3
Terug Nieuws
01 december

Verkennende gesprekken voor een Zeeuwse ArcheoHotspot

ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie; inmiddels zijn er een twintigtal verspreid over het land. Je kunt er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers nu op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of mee helpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden.

Landelijk initiatief

Op veel plekken is er ook vaak ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen en of mee te doen aan activiteiten of lezingen. Het is de ambitie van de initiatiefnemers om naast het vergroten van het aantal ArcheoHotspots in Nederland, ook de vormen waarin de publieksparticipatie plaatsvindt verder uit te breiden. Zo wil het landelijke initiatief, ArcheoHotspots.nl de actieve participatie van het publiek bij het Nederlandse archeologisch onderzoek bevorderen door het mogelijk te maken dat er op zoveel mogelijk plekken een al of niet tijdelijke ArcheoHotspot kan ontstaan.

Zeeuwse ArcheoHotspot

In 2022 heeft Erfgoed Zeeland enkele verkennende gesprekken gevoerd om te onderzoeken of zo’n ArcheoHotspot in samenwerking met onder andere de AWN, WAD en UCR ook in Zeeland kan ontstaan. We hebben ook deelgenomen aan het congres 'De Participatie Voorbij: pionieren met publieksengagement tussen wetenschap en cultuur' waarin inzichten werden gedeeld van nieuwe vormen van burgerwetenschap, archeologische bottom-up initiatieven en participatie. Deze inzichten worden in de lopende verkenning meegenomen.

Foto bovenaan deze pagina: Scherven in de ArcheoHotspot in Nijmegen.

Delen

Kan ik je verder helpen?

Ik ben Hans Jongepier, adviseur archeologie bij Erfgoed Zeeland. Mocht je vragen hebben, dan beantwoord ik deze graag voor je.

Hans Jongepier, adviseur archeologie Mail Stuur me een mail Of bel me: +31 (0)118 670 878 / +31 (0)6 22 03 28 15

Misschien ook interessant voor jou

Fijn dat je er bent!
Wij maken op onze website gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor analyse van deze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Bij het afspelen van video's en voor social linkbuilding naar deze website worden ook tracking cookies geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Klik op 'Akkoord' als je akkoord gaat met het plaatsen van alle cookies. Klik op 'Aanpassen' voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies onze website plaatst.